Як визначити меланому шкіри у дітей різного віку

Як визначити меланому шкіри у дітей різного віку

Як застрахувати свою дитину від небезпечної хвороби, які її симптоми, чим її лікують – про це читайте далі.

Причинами, за якими новонароджені малюки або діти більш старшого віку можуть потрапити в групу ризику за розвитком онкології шкіри, є:
– інтоксикація організму матері хімічними препаратами під час вагітності;
– інфекції, які вагітна жінка перенесла. Особливо небезпечні для плоду важкі вірусні інфекції. Іноді банальна ГРВІ при гострому перебігу може згубно вплинути на плід і викликати мутацію його шкірних клітин;
– гормональний дисбаланс. На появу меланоми у малюка може вплинути порушення рівня тих чи інших гормонів в організмі матері;
– імунодефіцит. Іноді поверхнева меланома у дітей виникає після сильного стресу, переляку, тривалої хвороби.
Попри складність діагностики, запідозрити меланому у маленької дитини при візуальному дослідженні може навіть людина без медичної освіти. Поява у меланоми асиметричних країв з розмитими обрисами – це один із перших симптомів раку. Доброякісна меланома завжди має акуратну форму і чіткі межі. Якщо ж пляма невуса стала набувати нових контурів, що йдуть під шкіру, необхідно обов’язково показати ці зміни лікарю. Небезпечним сигналом є також випадіння волосини з родимки. Взагалі наявність волосся в невусі свідчить про те, що він не є патологічним новоутворенням. Також меланома може сильно свербіти, а при пошкодженні нігтями – покриватися ранками. Зміна кольору родимки або її нерівне забарвлення також свідчить про високий ризик розвитку онкологічної пухлини. Тривожним симптомом є також те, що родимка набуває нерівномірного забарвлення, стаючи на одну частину коричневою або рожевою, а на іншу – чорною або синьою. Крім того, меланома може рости, якщо це зростання стало помітним, необхідно обов’язково повідомити лікаря. Особливо високий ризик розвитку меланоми, якщо діаметр невуса перевищив 3 см. Поява на місці невуса горбків або наростів, кровоточивості або виділення підозрілої рідини – симптоми, що свідчать про перехід хвороби в небезпечну стадію.
Одним із основних методів запобігання розвитку меланоми є систематичний огляд невусів на шкірі дитини та видалення тих, що несуть потенційну небезпеку. Додатковими заходами профілактики раку шкіри у дітей є: захист шкірних покривів від сонячних променів в теплу пору року, маленьку дитину у віці до 3 років не рекомендують возити в південні країни. У міжсезоння дітям можна пропонувати вітаміни за віком: це підвищить опірність організму і допоможе йому протистояти різним патологіям.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x