Що потрібно знати про нітрати у городині

Що потрібно знати про нітрати у городині

Що таке нітрати? Як вони впливають на організм людини? Як і де виміряти рівень нітратів в овочах та фруктах? На ці та інші запитання ведучим ранкової програми «Доброго ранку, Черкащино!» на Суспільному UA:Черкаси відповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Юрій Квас.

Що потрібно знати про нітрати у городині?

Нітрати — це солі азотної кислоти, багато з яких широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві, а також у промисловості. Крім того, нітрати є від природи в усіх овочах, фруктах та ягодах. Питання у тому, яка доза нітратів потрапила до організму.

В організмі людини нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, які в подальшому беруть участь в утворенні нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості. Допустима добова доза нітратів для дорослої людини становить 325 мг.Дослідження виявили, що токсичний вплив нітратів у харчових продуктах проявляється слабше, аніж нітратів, що розчинені у питній воді, приблизно у 1,25 раз.

Виявити нітрати у садовині та городині допомагають лабораторні дослідження. Можна придбати і побутові тестери та проводити вимірювання рівня нітратів вдома. Але варто мати на увазі, що у лабораторії фахівці користуються професійними нітратомірами. Тому проведені ними дослідження вважаються 100% достовірними.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо, але можна зменшити їхню кількість. Зверніть увагу, що нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:

-у капусті шкідливі речовини концентруються у верхніх листках та качані (до 20%), тому не слід давати його дітям;

-у моркві нітратів найбільше у серцевині, причому в середніх морквинах їх менше, ніж у дрібних та великих;

-з редиски слід зрізати хвостик;

-у листі петрушки, кропу, селери їх на 50 – 60% менше, ніж у стеблі;

-в огірках та кабачках найбільша концентрація нітратів біля шкірки, у самій шкірці та у хвостиках;

-незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі.

Крім цього знизити рівень нітратів у городині можна, дотримуючись таких порад:

-ретельне промивання овочів та фруктів проточною водою знижує вміст нітратів на 10%;

-знімання зеленого листя з качанів капусти, обрізання огірків та кабачків з обох кінців дозволить знизити вміст нітратів на 20-30 %;

-замочування продуктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 упродовж щонайменше 1 години – це ще мінус 25-30% нітратів.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби застерігають: продукція на стихійних ринках не проходить необхідних перевірок, тому, купуючи там ранні овочі, ви від отруєнь не застраховані.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x