Квітучий акорд життя

Одного разу під час запису радіопередачі на нашому обласному радіо відома черкаська радіожурналістка Вікторія Шапошник запитала у мене:
– У вас дуже мелодійні назви у книг… звідкіля це?!
Я відразу ж відповів, що це, мабуть, від гострого інтересу до народної пісні. Кілька років, ще працюючи інженером, я брав участь у самодіяльному колективі «Червона калина», що на своїх виступах демонстрував досить помітний творчий рівень. А вже потім, завітавши до бібліотек, завжди звертав увагу на збірники народних пісень – і пісень ліричних, і пісень жартівливих. Бо ці пісні настільки милозвучні, настільки глибокі за змістом… Бо кожен поет (наскільки у нього – і натхнення, і таланту!) намагається зачерпнути і поетичної, і пісенної снаги з дзвінких народнопісенних джерел.
Отож час від часу приходиш до відділу мистецтв обласної юнацької бібліотеки імені Василя Симоненка. Щоб прилучитися до пісенних джерел – і до того, що співає народ, і до нашої пісенної класики, і до найновіших суцвіть у непогамовній стихії сучасної української пісні. Але ж і результати своїх творчих пошуків, книги, що їх удається видати, теж несеш у першу чергу за цією адресою.
Ось і цього разу, переглядаючи наявні у відділі пісенні збірники, раптом натрапляю на книгу, видану вже давненько, але таку, що ще читати не доводилось. Хоча тримати її у руках, здається, вже мав нагоду.
То що ж це за книга?! Василь Дергач «Акорд життя» (Черкаси, 2008 рік). Ну, цього поета я добре знаю… І особисто, і за віршами!
Свого часу Василь Олексійович давав мені рекомендацію для вступу до письменницької спілки. А потім за плином літ і я мав честь написати передмову до однієї з його ліричних збірок.
Треба сказати, що Василь Дергач є вельми різнобічною творчою індивідуальністю, бо виявив себе не тільки у віршах, а і у прозі, де зміг зачепити немало немало непростих сторінок української історії. Та і сценарій у нього є, написаний на основі одного з власних романів. Отож можна мати надію і щодо кінематографічного втілення творів Василя Дергача.
А придивившись до книги, узятої до рук, помічаю – але ж це книга… не віршів, а пісень, написаних на вірші Василя Олексійовича! Хоча такий поворот сюжету і не дивує. Бо поезії Василя Дергача просто зачаровують своєю щирістю і задушевністю, і те, що вони неодноразово вже стали піснями, не може не радувати.
Серед пісенних творів, приведених у книзі «Акорд життя», є пісні, мелодії до яких написав талановитий музикант Володимир Постолака. Сільський учитель. Людина, для якої українська пісня стала долею. Композитор, чиї пісні звучали хоч і не з найвищих сцен, але сприймалися слухачами схвильовано і щиро. З Володимиром Постолакою мені не раз доводилося зустрічатися на мистецькій ниві і приємно усвідомлювати, що і на мої вірші цей автор написав не одну пісню.
А щодо пісень на слова Василя Дергача, що увійшли до книги «Акорд життя», можна сказати, що вони дуже різні і за характером, і за тематикою. Тут і «Пісня про Тараса», що торкається животрепетної шевченківської теми. Тут і «Пісня про Вітчизну», «Переможці», «Душа народу», «Клятва», «Молодіжна пісня», що належать до патріотичної тематики. Тут і ліричні твори «Понад Тікичем», «Вишеньки», «Дорожна пригода», «Чекання». Тут і твори, адресовані дітям «Наталочка-скрипалочка», «Веселий секрет». Є у книзі і пісня «Щедрівка», написана у руслі народнопісенних традицій. А вірші «Веселий секрет» і «Чекання» були покладені на музику у двох варіантах, двома різними авторами.
Отож книга пісень на вірші Василя Дергача «Акорд життя» – це ціле сузір’я українських пісень! Пісень, що завдяки цій книзі зможуть знайти і своїх виконавців, і своїх слухачів.
А завершити хотілося б віршем, що увійде (є у мене і такий цикл!) до циклу віршів «Дружні присвяти». Циклу віршів, що поповнюється і поповнюється, бо колеги по перу та і не тільки вони знову і знову дають привід, щоб узятися за перо.

ВАСИЛЮ ДЕРГАЧУ

Це б все ж ще більше і більше,
Хоч і захмарений день,
Щирих усміхнених віршів
І задушевних пісень!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x