Байки, «важкий» рок і відчуття свободи: на Черкащині знову – мотофестиваль

Байки, «важкий» рок і відчуття свободи: на Черкащині знову – мотофестиваль

Ревіння моторів, драйвова музика й наметові містечка – уже всімнадцяте на Черкащині триває масштабний міжнародний мотофестиваль «Тарасова Гора».

Стартувала «Тараска» (так фест називають його учасники) ще у четвер – саме тоді до села Свидівок під Черкасами заїхали перші гості (хто до готелю, хто зі своїми наметами). Близько 20 локацій умістилося на невеликій території: фудкорти, музична сцена, б\’юті-зони, кінотеатр, СТО для «залізних коней», зона для дітей тощо. Обабіч доріжок – наметові містечка, на острові – пляж, лунає драйвова музика й час від часу ревуть мотори.

Валерій із Житомира приїхав на мотофестиваль першого ж дня.
– Уже й не загдаю, вкотре я тут, – зізнається байкер. – Їдемо сюди щороку з сім\’єю, найбільше – щоб зустріти старих знайомих, поспілкуватися і відпочити. Атмосфера тут особлива. Наступного року приїду ще, звісно, якщо колеса не підведуть. На своєму байку об\’їздив я чимало – не пропускаю таких заходів ніколи. Хоч за межами України й не був, бо не маю часу.

У п\’ятницю учасників побільшало. Одними з найочікуваніших дійств були ретро-перегони, аматорські боксерські бої байкерів і зустріч із Василем Вірастюком. Він улаштував для мотолюбителів змагання з мас-реслінгу.
Байки, «важкий» рок і відчуття свободи: на Черкащині знову – мотофестиваль
– Я на цей фестиваль уже вкотре приїхав саме тому, що організатори тут одні з небагатьох, хто запровадив спортивні змагання – і це круто, – пояснює Василь Вірастюк.
Увечері сцену «запалили» рок-гурти «ТНМК», «Ґенеза», «Selo & Ludy» й «Пирятин».

Байкери з Естонії здолали близько 2 тисяч кілометрів, щоб потрапити на мотофестиваль на Черкащину. Кажуть, що донині були на таких зустрічах у Білорусі, Польщі та Латвії.
Байки, «важкий» рок і відчуття свободи: на Черкащині знову – мотофестиваль
– Приїхав в Україну вдруге, а мій товариш – вперше тут. Я вже «стара риба», – жартує естонець Маті. – Зараз на пенсії, тому є час «кататися». Нам подобається таке живе спілкування. Мій вірний друг (байк – авт.) – простенький, не з дорогих, усього 15 тисяч євро.
Понад 10 років у дорозі байкер Дмитро із Казахстану. Його «залізний друг», обклеєний прапорцями різних країн, привернув увагу багатьох і слугував елементом крутої фотозони. Дмитро об\’їздив 150 країн, подолавши 250 тисяч кілометрів.
– На своєму байку я побував на всіх континентах, крім Південного й Північного полюсів, – каже байкер із Казахстану. – Мені не подобаються типові європейські країни, а також Австралія, Канада і США. Не подобаються саме як мандрівнику, бо там є де поспати, поїсти, заправитися й відремонтувати байк… А от коли їдеш і не знаєш, що тебе чекає за поворотом, – то справжній кайф. Так зі мною було, зокрема, у Гватемалі, Болівії, Чилі, Лаосі, Філіппінах й Індонезії.

Дмитро розповідає, що дружину з собою в подорожі не бере, бо це занадто небезпечно, діти його вже дорослі. Тому й інших байкер закликає не вдаватись до крайнощів. Мовляв, коли влаштуєш своє життя, виростиш дітей, – тоді сідай на «коня» і їдь, куди очі дивляться.
– Свій транспорт ніколи не проміняю. Хоч байку вже майже 20 років, час від часу ремонтую його і рушаю далі. Я один раз одружений, те ж саме і з байком, – пояснює Дмитро.
Байки, «важкий» рок і відчуття свободи: на Черкащині знову – мотофестиваль

Одним із найцікавіших днів фесту стала субота із церемонією одруження байкерських пар і виїздом мотоколони. Та не до Канева – цьогоріч до Черкас. Усе – через аварійний стан доріг.
– Не дороги, а суцільні ями, – бідкається засновник фестивалю Ашот Арушанов. – Цього разу, на жаль, обійдемось без проїзду до Тарасової гори, бо нема чим їхати… Натомість плануємо мотопарад Черкасами.

Досвідчений байкер – донеччанин Олександр – на кермом уже більше як 20 років. Зізнається, що «Тараска» – це гарна нагода відпочити й поспілкуватися. Та от останнім часом тут багато чого змінилося.
– До 2014 року це направду був один із найкращих мотофестивалів на пострадянському просторі, – каже Олександр. – Раніше це була така собі «закрита тусовка» для «своїх». Лише останні кілька років сюди отак вільно приходять дівчата, і ті, хто приїздять на фестиваль за спілкуванням, радіють дружелюбній атмосфері.
Байки, «важкий» рок і відчуття свободи: на Черкащині знову – мотофестиваль
Роз\’їдуться мотолюбителі уже завтра, 3 червня. Всіх, хто мав бажання долучитися до колоритного святкування, але ще не встиг, запрошують до себе на гостину.

Юлія Світайло

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x