«Корсунський часопис» – унікальна енциклопедія краєзнавства

«Корсунський часопис» – унікальна енциклопедія краєзнавства

Нещодавно у Корсунь-Шевченківському державному історико-культурному заповіднику відзначили 25-річний ювілей. Але не котроїсь із видатних подій чи особистості, а періодичного науково-популярного історичного видання «Корсунський часопис».

Його відразу оцінили місцеві краєзнавці, історики і просто любителі минувшини: багато хто має повне зібрання всіх вже 37 чисел часопису. Адже цей журнал унікальний за змістом і повністю відповідає задуму його творців, сформульованому у першому числі за 1994 рік: « Народження цього часопису – це свідчення палкого бажання відновити давні традиції української інтелігенції: викликати інтерес до минулого свого народу, допомогти осягнути його велич, усвідомити себе нащадком давнього роду.»

«Корсунський часопис» – унікальна енциклопедія краєзнавства

У 37 числах «Корсунського часопису» опубліковано більше 350 статей. Їхні автори – наукові працівники заповідника, а також інші українські історики, чиї дослідження стосуються історії Корсунщини.

Тематика видання, як розповіла директор заповідника Парасковія Степенькіна (ініціатор створення і беззмінний редактор «Корсунського часопису») дуже широка: археологія, козацька доба, розвиток економіки краю, видатні особистості, новітня історія та ін.. Важливо, що саме у 37 номері вміщено предметно – тематичний покажчик всіх статей, який допомагає легко орієнтуватися у цілій глибі історичних досліджень. А використовують часопис, за свідченням провідного бібліотекаря наукової бібліотеки Валентини Гриценко, найчастіше студенти вузів, які обирають своїми дослідженнями саме історію рідного краю.
Директор районної бібліотеки Валентина Шкребтій також засвідчила великий інтерес читачів саме до цього видання. «Корсунський часопис» надихнув нас на власні проекти, зауважила вона. Зокрема, на місцевому радіо «На хвилі Корсуня» прозвучав цикл передач з історії сіл району.

Колишній науковий працівник заповідника Клавдія Колесникова одержала чимало схвальних відгуків за публікацію дослідження життя Варфоломія Шевченка. Ця значуща тема дістала продовження вивченням його родоводу. Завдяки часопису було вивчено творчість іншого видатного земляка – хореографа зі світовим ім’ям Василя Авраменка.

Учасники розмови за круглим столом відзначали також цінність досліджень на теми голодомору, історії медицини, культури району, окремих підприємств, здійснені вже покійним Анатолієм Ніколенком. Схвалювали також дослідження участі корсунців у війні на Сході України, волонтерства, а також звичаїв, народних ремесел та ін.., здійснювані молодими кадрами заповідника. Адже знання й повага до історії рідного краю – це той грунт, на якому виростають патріотизм і любов до України. І було приємно бачити за круглим столом зацікавлену молодь – студентів педагогічного коледжу. Значить, корисну справу робить колектив заповідника. Тому й бажали «Корсунському часопису» довгого історичного віку, а авторам – натхнення і наполегливості.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x