Від сплати страхових внесків до Пенсійного фонду залежить розмір майбутньої пенсії

Від сплати страхових внесків до Пенсійного фонду  залежить розмір майбутньої пенсії

Принцип прямої залежності розміру пенсії від здобутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачені внески, регламентовано Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII. Від тривалості страхового стажу також залежить розмір допомоги по безробіттю та лікарняних, що нараховуються у передбачених законодавством випадках. Про це повідомляють у ГУ ПФУ в Черкаській області.
Протягом наступних 10 років норма страхового стажу для визначення права на пенсію щороку збільшуватиметься на 12 місяців. У 2028 році право на призначення пенсії за віком матимуть особи за наявності страхового стажу не менше, ніж 35 років.
Страховий стаж – період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески на суму не меншу, ніж мінімальний страховий внесок.
Варто знати: якщо роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески, не будуть зараховані під час обчислення страхового стажу найманого працівника, а заробіток не буде врахований для розрахунку розміру соціальних виплат.

За матеріалами Головного управління ДФС у Черкаській області заборгованість зі сплати єдиного внеску в області на 01.05.2019 становить 201, 5 млн грн, у тому числі 1 023 юридичні особи мають заборгованість 74,0 млн грн, 14 086 фізичних осіб-підприємців – 127, 4 млн грн. Найманим працівникам роботодавців-боржників через несплату єдиного внеску не враховано до страхового стажу від 1 місяця до 7 років роботи.
Найбільшими боржниками області є:
1. Акціонерне товариство «Черкаський приладобудівний завод» м. Черкаси – 8,5 млн грн (не сплачено внески з червня 2012 року до сьогодні – 6 років 11 місяців).
2. Державне підприємство «Іваньківський цукровий завод» Маньківський район – 5,5 млн грн (не сплачено внески з жовтня 2012 року до сьогодні – 6 років 7 місяців).
3. Філія концерну «Техвоєнсервіс» Черкаський автомобільний ремонтний завод м. Черкаси – 5,0 млн грн (не сплачено внески з вересня 2016 року до сьогодні – 2 роки 6 місяців).
Відповідно до чинного законодавства, заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску та страхових внесків не підлягає списанню та стягується з нарахуванням штрафних санкцій та пені.

Наймані працівники можуть самостійно контролювати сплату страхових внесків роботодавцем за допомогою Веб-порталу Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) та у разі виявлення порушення своїх страхових та трудових прав повідомляти контролюючі органи.
Пам’ятайте, що вчасно сплачені внески є запорукою соціальної захищеності. Додатково інформуємо, що на 01.05.2019 заборгованість зі сплати платежів, які адмініструє Пенсійний фонд України, мають 455 платників області на суму 157,7 млн грн (пільгові пенсії, штрафні санкції, пеня тощо).
Найбільші обсяги заборгованості з платежів до Пенсійного фонду в області обліковуються за платниками:
– ПАТ «Азот» – 81,5 млн грн (51,6 % загальної суми заборгованості);
– Черкаський державний завод хімічних реактивів – 34,0 млн грн (21,6 %);
– АТ «Черкаський приладобудівний завод» – 3, 8 млн грн (2,4 %);
– КП «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради – 3,2 млн грн (2,0 %);
– ДП «Приладобудівний завод «Райдуга» – 3,1 млн грн (2,0 %).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x