Небезпека для врожаю: розпочався масовий вихід з ґрунту хлібних жуків

Небезпека для врожаю: розпочався масовий вихід з ґрунту хлібних жуків

Фітосанітари Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області інформують: розпочався масовий вихід з ґрунту та живлення на колосках хлібних жуків. З-поміж представників цього виду жуків в межах області шкодять: кузька, красун, хрестоносець та інші. Найпоширеніший та найнебезпечніший – жук кузька. Ці комахи виїдають зерна злаків у період молочної стиглості, а тверді зерна вибивають на ґрунт. Особливо сильно пошкоджують ці шкідники пшеницю, жито, ячмінь.

Небезпека для врожаю: розпочався масовий вихід з ґрунту хлібних жуків

Тим часом личинки хлібного жука нівечать корені жита, пшениці, кукурудзи, буряків, соняшнику, картоплі, тютюну, плодових саджанців у розсадниках.

На стеблах озимої пшениці з’явились личинки трипса пшеничного. Ці шкідники відомі тим, що вони спочатку висмоктують сік з колоскових лусок та квіткових плівок, а потім пошкоджують ще м’яке зерно.

Поріг шкодочинності вважається перевищеним, кажуть фітосанітари, коли трапляється 3-4 особини хлібного жука на кв. м, а у випадку трипса пшеничного – 8-10 особин на стебло або 50-100 трипсів на 100 помахів сачка.

Фахівці рекомендують проводити обробітки зернових посівів інсектицидами з такими діючими речовинами: тіаметоксам, імідаклоприд, дельтаметрин, лямбда-цигалотрин, хлорпірифос+циперметрин, зета-циперметрин.

Інсектициди із вищезазначеними діючими речовинами захистять зернові колосові культури від пошкодження хлібними клопами, хлібними п`явицями, злаковими мухами, злаковими попелицями, хлібними пильщиками.

Фітосанітари нагадують: обробітки інсектицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду у ранішні та вечірні години. Обов`язково потрібно попереджати про час і місце обробітку голів сільських і селищних рад та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x