В «українській Швейцарії» влаштували гастрофестиваль

В «українській Швейцарії» влаштували гастрофестиваль

У мальовничому селі Буки Маньківського району, що на Черкащині, яке ще в народі називають «українською Швейцарією», вперше пройшов гастрофестиваль BUKY GRILL FEST, локації якого простяглися вздовж усього трикілометрового Буцького каньйону.

Така подія розпочала цілу низку туристичних заходів, у яких зацікавлені жителі новоствореної Буцької громади на чолі з ініціативним головою Сергієм Залізняком.
24 грудня 2017 року, в результаті об’єднання, до Буків приєдналися 3 населені пункти: Кути, Багва і Улянівка. Сьогодні площа громади складає 38 тис га, на яких проживає 2850 людей, функціонують 4 навчальні заклади, серед яких професійний ліцей, діє будинок культури, активно працює новостворене комунальне підприємство «Каньйон» та розвивають сільськогосподарську діяльність фермерські господарства.
– Децентралізація для таких невеликих населених пунктів, як наші – це як ковток свіжого повітря, як світло у кінці тунелю, – висловлює свою думку голова Буцької ОТГ Сергій Залізняк. – Після об’єднання ми не звільнили жодної людини, не закрили жодного будинку культури, плануємо створити Центр культури і дозвілля та Школу мистецтв. Зараз люди, які тривалий час були без роботи, забезпечені робочими місцями. Для того, щоб утримувати територію, за інфраструктурну субвенцію придбали техніку та створили комунальне підприємство «Каньйон», яке протягом зими допомагало, майже цілодобово, розгортати дороги від снігу, визволяти людей з негоди. Плануємо, щоб на базі КП «Каньйон» здійснювалася підприємницька діяльність.

В «українській Швейцарії» влаштували гастрофестиваль

Задоволенні об’єднанням і староста села Кути Ігор Островний та виконуюча обов’язки старости села Багва, у підпорядкуванні якого і Улянівка, Раїса Стародубцева.
– У питаннях господарської діяльності та прийняття рішень щодо розподілу бюджету ми абсолютно солідарні. Нам ще є чому навчатися та до чого прагнути, але рішення наші спільні, відповідно, успіхи і помилки теж спільні, – зазначає староста найменшого села громади Кути, яке налічує близько 320 осіб, Ігор Островний.
– Село живе, і я вважаю, що об’єднання – це дуже добре. Ми зробили вуличне освітлення, робляться дороги, підвозяться діти в школу, збережені робочі місця, активно розвиваємо туризм, – підтримує колегу і Раїса Стародубцева.
Молода Буцька об’єднана територіальна громада докладає максимум зусиль, аби проживання тут було комфортним, щоб діти навчалися у сучасних класах, а батьки мали роботу з гідною зарплатнею.
За словами голови ОТГ, наразі завершуються роботи з доведення до ладу дорожнього покриття, частина коштів з бюджету іде на благоустрій загальної території, на ремонт будинку культури. До речі, у будинку культури вже встановлений сучасний вугільний котел, який працює автоматично, для громади придбані нові зупинки та баки для сміття, поміняні вікна у приміщеннях шкіл та дитячого садочка, проведений ремонт харчоблоку у Буцькій загальноосвітній школі, яка є базовою, придбані твердопаливні котли. У планах утеплити фасад Буцької школи, замінити дах, зробити ремонт у майстерні та взятися за актову залу.

– Після об’єднання ми не обділені увагою. У нас тепло, затишно, діти нагодовані, працівникам справно виплачують зарплатню, – запевняє директорка Буцького дитячого садочка «Дзвіночок» Олена Майборода.
Буцька ОТГ має неймовірні природні та людські ресурси для розвитку туристичного бізнесу. Сьогодні не всі туристичні регіони України можуть похвалитися такою кількістю туристів, як звичайне село Буки, що на Черкащині. Про Буцький каньйон знають усюди, в Буки приїздять різні телекомпанії знімати програми, а музиканти використовують казкові краєвиди для створення кліпів, наприклад, у кліпі Злати Огнєвич «Кукушка» закарбовані фантастичні краєвиди Буцького каньйону.
– Раніше зйомки в каньйоні проводилися безкоштовно, а після об’єднання ми хочемо поставити все у правову площину, – ділиться планами Сергій Залізняк. – Наразі ми завершили детальний план території з усіма локаціями каньйону, на виготовлення якого громада витратила 250 тис грн. Тепер для будь-якого інвестора у нас буде вже готовий проект, щоб не гаючи ні часу, ні коштів братися до спільної справи.
Аби розвивати масштаби туристичного бізнесу, Буцька громада вважає першочерговим завданням створення відповідної інфраструктури. На території Буків збудована перша електростанція в Україні, яку в перспективі планують відновити, вже протягом року тут планують збудувати сонячну електростанцію на 15 додаткових робочих місць, що також слугуватиме і принадою для туристів, і джерелом надходження коштів до бюджету. Разом з цим, є ряд об’єктів, у які б громада хотіла вдихнути вжиття, та наразі шукає для цього інвесторів. Так, наприклад, недобудована будівля лікарні, могла б слугувати готельним комплексом для гостей громади. Крім цього, у планах Буцької ОТГ створення Музею меду та продаж брендованого «Буцького меду» у стилізованих баночках туристам.

В «українській Швейцарії» влаштували гастрофестиваль

– BUKY GRILL FEST у подальшому буде фішкою нашої громади, але для мене, як для голови, фестиваль, насамперед, важливий тим, що ми маємо навчити місцеве населення заробляти кошти для себе, – наголошує Сергій Залізняк. – Люди, яких ми запросили на фестиваль з усіх куточків України, професіонали, вони продемонструють, як правильно працювати. Наші жителі не зовсім розуміють, що таке туризм, тому саме завдяки Гріль фесту, ми хочемо показати, що вони можуть робити те саме, заробляти гроші, прославляти свій рідний край та просувати свою продукцію.
Усі навчальні заклади Буцької ОТГ були активно задіяні у фестивальних заходах. Так, наприклад Буцький політехнічний професійний ліцей, який займається підготовкою фахівців з сільськогосподарських, автомобільних та харчових спеціальностей, зустрічав гостей фестивалю «Ярмарком хліба», на якому була представлені власна пекарська продукція, зокрема унікальний хліб з цибулею, сиром, часником та ковбасою.
На Ярмарку можна було почути і пісні про Буки у виконанні вихованців ліцею, і ознайомитися з оригінальними керамічними виробами народного мистецтва місцевої майстрині Анжели Драч, роботами якої цікавилися усі українські президенти. До слова, керамічні вироби Анжели Драч, створені за старовинними технологіями, обпалені в побудованому власноруч гончарському горні, смолені, димлені й розписані кольоровою глиною, зберігаються в багатьох музеях України та в закордонних приватних колекціях.
Територія BUKY GRILL FEST вражала природною величчю та багатою історією. Біля мосту, куди зазвичай приїздять туристи з Одеси, Харкова, Миколаєва та Києва, за кошти комунального підприємства «Каньйон» встановили яскраву стелу «Я люблю Буки», де всі гості села залюбки роблять фото на згадку, далі розташована будівля гідроелекторстанції, яка з плином часу перетворилася на таємничі руїни, а її греблю туристи нарекли «Водоспадом Вікторія».

В «українській Швейцарії» влаштували гастрофестиваль

Уздовж каньйону, а саме: в урочищі Вир, біля скелі «Радіонова» та, власне, у самому серці каньйону фестиваль розкинув різноманітні локації. Гості могли відвідати дитячу зону з ігровим майданчиком та атракціонами, де дітлахи розважалися під пильним наглядом професійних аніматорів. Спортивна зона приваблювала шанувальників екстриму тролеєм над Гірським Тікичем та роупджампінгом з 24-метрової висоти. Можна було тут і безпечно покататися на човнах чи байдарках. У гастрономічній зоні просто неба на учасників фестивалю чекали різноманітні м’ясні та овочеві страви на мангалах та барбекю від справжніх кухарів-професіоналів, а також можна було скуштувати смачну юшку.
Зона відпочинку, або по-сучасному, «лаундж-зона», облаштована на березі річки зі зручними м’якими меблями-подушками, кальяном та дегустацією крафтових вин від професійного сомельє та винороба Ігоря Максименка з Умані.
Ігор Максименко проводив для всіх зацікавлених пізнавальні екскурси у культуру споживання напою Бахуса, навчав правильно куштувати вино, розповідав про секрети виготовлення напою та про смакові відмінності. Похизувався уманський сомельє і своїми особистими досягненнями у виноробстві, продемонструвавши почесні нагороди.
У зоні Art Camp музиканти та митці, серед яких відомий черкаський поет Олексій Юрін, бандуристка Олеся Бойко та заслужений діяч естрадного мистецтва України Владислав Придатченко, створювали святковий настрій віршами, піснями та музикою.
Крім того, уманський умілець дід Панас залюбки ділився з охочими секретами гончарного ремесла, можна було тут зустріти і художницю та скульпторку Анну Бартосик й відому мисткиню Анжелу Драч. На згадку про відвідини фестивалю, всі охочі мали нагоду придбати пам’ятні сувеніри, вироби народних майстрів, і, звичайно ж, гастрономічну продукцію.

В «українській Швейцарії» влаштували гастрофестиваль

– BUKY GRILL FEST став можливим за сприяння Буцької ОТГ, і в подальшому ми будемо проводити тут інші цікаві заходи для того, щоб люди приїжджали сюди і могли дійсно відпочити: не просто поставити намет на скелі і посмажити шашличок, а щоб їм дійсно було цікаво, і вони могли провести цілий день з користю, відкрити для себе щось цікаве і нове, – зауважує один з організаторів BUKY GRILL FEST Сергій Юрчик. – Коли туристи приїздять на Буцький каньйон, вони бачать лише одну локацію, зазвичай це біля мосту, де встановлений знак «Я люблю Буки». Сюди практично ніхто не доходить, і нам шкода, що така природна туристична локація просто пропадає. Я провів поряд свою юність і не бачив усієї цієї краси. На мій погляд, це ідеальне місце для виступів, для концертів. Саме тому, ми вирішили влаштувати тут фестиваль, щоб до нас на Черкащину приїхали люди, побачили всю красу Буцького каньону, змогли відпочити, послухати якісну музику і отримали масу задоволення.
Головною родзинкою події, організатори вважають максимальне використання протяжності Буцького каньйону, його природних ресурсів.
– Однією з родзинок фестивалю є локація гриль, де і професійні сомельє, і кальян зона, і смачна їжа, – всі умови для незабутнього родинного відпочинку. Відпочивати, милуючись природою Гірського Тікича, курити кальян, сидячи в зручному м’якому кріслі… Я думаю, більше такого ви не знайдете ніде, – запевняє Сергій Юрчик.
Звичайно, який же фестиваль без музичних виступів та зіркового гостя!
Три грації чарівного тріо «Унісон» полонили жіночою красою і чаруючими голосами усіх гостей фестивалю.

В «українській Швейцарії» влаштували гастрофестиваль

А «дикий кач» від драйвового, запального, мегаталановитого, самобутнього українського хіп-хоп виконавця Хаса Буцький каньйон запам’ятає надовго.
– Це, певно, найкрутіша і найоригінальніша локація, у якій мені доводилося виступати, – поділився враженнями Хас.
Буцький каньйон дійсно справив враження на виконавця, адже після саунд- чеку Хас з командою встигли пройтися по всім локаціям фестивалю, придбати магнітики на пам\’ять, а ще Хас навіть здійснив стрибок зі скелі.
Варто зазначити, що 10% від зароблених на BUKY GRILL FEST грошей організатори спрямують на встановлення яскравого, функціонального, спортивно-ігрового дитячого майданчика, про який мріють юні жителі молодої громади, а надалі за рахунок прибутків від туристичної галузі планується розвивати інфраструктуру Буцької об’єднаної територіальної громади.
– За основну мету фестивалю ми ставили розвиток Буцької громади. Тому BUKY GRILL FEST має бути рушійною силою для розвитку туристичної інфраструктури Буцької об’єднаної територіальної громади, – наголошує організатор події Олексій Маслюк.
Незабутнє знайомство з Буцькою ОТГ стало можливим завдяки Черкаському центру розвитку місцевого самоврядування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x