Черкаський стартап виграв суперечку в Apple

Черкаський стартап виграв суперечку в Apple

Черкаський стартап, який раніше подав до суду на Apple, змусив каліфорнійську компанію виконати її вимоги. Тепер в Apple повинні залишити в спокої додатки для батьківського контролю в App Store.

Згадуючи судові тяжби, в яких брала участь компанія Apple, легко припустити, що навіть гігантам на зразок Microsoft, Samsung або Qualcomm нелегко переконати виробника електроніки з Купертіно в своїй правоті.

Звичайно, Apple є однією з найдорожчих і успішних компаній в світі, що автоматично дозволяє її представникам домінувати в будь-якій юридичній суперечці за патентні технології, крадіжку інтелектуальної власності, звинувачення в монополії, проблему приватності користувачів і т.і.

Як не дивно, відступити нинішнє керівництво Apple від своїх позицій змусила невелика черкаська компанія Kidslox, яка розробляє однойменний додаток для батьківського контролю і обмеження часу користування смартфоном.

Як уже писало НВ, проблеми у Kidslox них почалися ще влітку минулого року, коли керівництво Apple зажадало від стартапу припинити використання VPN, MDM (технологія управління мобільними пристроями) та обмежило можливість оновлення їх додатку.

Під виглядом того, що подібні додатки загрожують безпеці особистих даних користувачів, в Apple почали видаляти застосунки сторонніх розробників, які обмежують час користування смартфоном. Насправді ж, очевидно, що такі сервіси — це пряма атака на основний бізнес Apple, — продажі смартфонів iPhone, які повинні бути в руках користувачів цілодобово.

Користуючись своїм домінуючим становищем в онлайн-магазині App Store, розробники Apple почали видаляти додатки для обмеження часу користування смартфоном. Але, не так сталось, як гадалось, адже український гравець цього сегмента — компанія Kidslox з головним офісом в Черкасах — подала позов до Європейської комісії з конкуренції через дії Apple.

Про конфлікт написали The New York Times, BBC, CNN, Wired, Techcrunch, the Verge, Mirror, Sky News, Independent, The Times, MIT technology review та нші ЗМІ, а колишній менеджер Apple, якого називають «батьком iPod», Тоні Фаделл особисто пообіцяв бути амбасадором черкаської компанії під час конференції Apple WWDC 2019.

Отримавши підтримку громадськості і середовища розробників, Kidslox буквально змусили керівництво Apple переглянути свої дії ще до рішення суду. Як повідомляється в свіжому прес-релізі компанії, днями «Apple дала задній хід і пішла на зустріч Kidslox та іншим додаткам батьківського контролю». Представники корпорації заявили, що змінять правила перевірки додатків в App Store і дозволять використовувати технології, які були доступні торік.

«Це величезна перша перемога! Але це не кінець. Екранна залежність — це масштабна епідемія. Apple зловживає своїм домінуючим становищем і відстежує час на екрані тільки на своїх пристроях. Ми вважаємо, що Apple повинна дати „зелене світло“ і дозволити це робити всім додаткам батьківського контролю завдяки прямому публічному API», – говорить засновник і керівник Kidslox Віктор Євпак.

18 компаній, в числі яких і Kidslox, запропонували створення програмного інтерфейсу для розробки додатків з чітким посилом для Apple: «Прийшов час думати, перш за все, про дітей».

Окрім цього, єврокомісія запросила Віктора Євпака і представників іспанської компанії Qustodio, яка також була позивачем у справі проти Apple, на чергове засідання антимонопольного комітету, що пройде 11 червня 2019-го в Брюсселі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x