Про радіаційний фон на Черкащині області розповіли метеорологи (ТАБЛИЦЯ)

Про радіаційний фон на Черкащині області розповіли метеорологи (ТАБЛИЦЯ)

Моніторинг радіоактивного забруднення приземної атмосфери гідрометеослужба здійснює починаючи з дня аварії на Чорнобильській АЕС, зазначають в Черкаському обласному гідрометцентрі.

Бета-активність приземного шару атмосфери визначається, натепер, переважно радіонуклідами природного походження (ізотопами урану, торію та продуктами їх поділу – це характерні елементи верхньої частини земної кори гранітного шару й осадової оболонки).

Результати спостережень показують, що концентрації техногенних радіонуклідів не перевищують допустимих, відповідно до НРБУ 97, концентрацій.
Щільність випадань з атмосфери на поверхню землі цезію-137 у 2019 році не перевищувала 0,3 Бк/м2 за місяць, що дещо вище доаварійного рівня (0,12 Бк/м2), а вміст стронцію 90 у випаданнях складає 0,13 Бк/м2. Ці значення менші за доаварійний рівень.

Про радіаційний фон на Черкащині області розповіли метеорологи (ТАБЛИЦЯ)

Добові значення радіаційного фону у містах, де розташовані метеостанції, коливались впродовж травня 2019 року в межах 10 – 17 мікрорентген за годину (мкР/год). Поодинокі значення у 17 – 16 мкР/год були зафіксовані у містах Умань та Черкаси. Найбільша кількість днів з рівнем гамма – фону у 15 мкР/год спостерігалась у м. Каневі. Найбільша кількість днів з найменшими рівнями гамма – фону у 10 – 11 мкР/год спостерігалась у містах Золотоноша (12 днів) та Чигирин (7 днів).
Для порівняння, середнє значення гамма – фону за травень на метеостанції Чорнобиль становить 20 мкР/год, а максимальне значення – 22 мкР/год.
За оцінками фахівців для території україни діапазон природного фону гамма-випромінення становить 4–25 мкр/год.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x