Які культури вродять цього року на Черкащині (ПРОГНОЗ)

Які культури вродять цього року на Черкащині (ПРОГНОЗ)

Початок червня на Черкащині характеризується «липневим» фоном температури та нерівномірними дощами, місцями у супроводі граду та шквалів. За останні 70 років спостережень, більш тепла погода в цей період спостерігалася лише в 2011 р. Тоді червень був не тільки теплим, а й з рекордною кількістю опадів, за рахунок надмірних дощів у 3-й декаді.

Як і в попередній період, кажуть в Черкаському обласному гідрометцентрі, в області переважали сприятливі агрометеорологічні умови для росту та розвитку більшості сільськогосподарських культур. За такого хоч і «липневого» фону температур та відсутності на більшості площ спекотних значень температури +30° і вище, сприятливість агрометеорологічних умов для формування урожаю залежала переважно від кількості та періодичності опадів. Так, завдяки періодичним дощам та на більшості площ достатній, подекуди надмірній їх кількості, утримувались цілком достатні вологозапаси ґрунту. Дощі початку червня кардинально покращили й зволоження ґрунту в районах південного заходу області, зокрема Уманському, де тривалий час зберігався дефіцит опадів і з початку вегетаційного періоду на кінець травня становив 50 %.

Однак, через нерівномірність опадів, в окремих центральних районах області, зокрема Смілянському та прилеглих площах Черкаського району, де опадів в травні – на початку червня випало найменше, на площах під ранніми хлібами, як і в попередньому році, розпочалась ґрунтова засуха. Тобто вологозапаси ґрунту в метровому шарі нижче 50 мм. На цих площах можливе формування дрібного і тонкого зерна.

Щодо бульбокоренеплодів, зокрема ранньої картоплі, оптимальною для формування яких є температура ґрунту на глибині 10 см 16-18°, підвищення її до значень + 25° і вище, що найчастіше спостерігаються в липні, негативно впливало на ріст та розвиток, навіть при достатніх вологозапасах.

Погода одночасно була сприятливою і для розвитку та поширення грибкових хвороб, шкідників та бур’янів. Тож, щоб не втратити врожай, аграріям та дачникам області необхідно використовувати погожі дні для їх обробки.

До уваги тих, хто проводив першу обробку яблунь від плодожерки – через 10-12 днів її необхідно повторити.

За прогнозом синоптиків, до середини червня погоду на Черкащині здебільшого формуватиме суха повітряна маса зі сходу. Тому температура очікується більш високою – вдень до 27-32° та вночі до 15-20°. Грозові дощі можливі лише локально.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x