Родинні подорожі нашим краєм

Родинні подорожі нашим краєм

У нашій області є багато цікавих місцин, куди можна поїхати на вихідних та провести час усією родиною. Візит до цих пам’яток – як міні-подорож – подарує фізичне і моральне розвантаження та заряд енергії.

Тясминський каньйон
Це ландшафтний заказник у Кам’янці місцевого значення. Круті, майже прямі скелі на лівому березі р. Тясмин здіймаються вгору подекуди на 12−15 метрів. Дивовижне поєднання річки, каміння, лісів і степів створюють красиві пейзажі. Одна з найбільш мальовничих скель на березі носить ім’я О. Пушкіна.

Озеро Бучак
Воно утворилося на місці нижнього котловану недобудованої Канівської ГЕС. Це озеро дивовижної краси з чистою синьою водою, що має глибину близько 30 метрів і заповнюється не дніпровською водою, а підземними джерелами. Тому навіть у спекотне літо вода в озері прохолодна і чиста. Місця навколо вважають містичними. Археологи стверджують, що тут були стоянки первісних людей, є багато знахідок трипільської доби. З розташованого неподалік колодязя Рожени, за повір’ям, пили воду перші руські князі.

Буцький каньон (Вир)
Приголомшливо мальовничий Буцький каньйон на Черкащині утворений високими скелястими берегами р. Гірський Тікич. Річка прорізала собі русло в гранітних відкладеннях, вік яких становить близько 2 млрд років. Каньйон вузький (подекуди 20−40 м), глибокий (до 20 м), звивистий і довгий (близько 1 км).
Починається від штучного двометрового перекату колишньої греблі ГЕС, який називають водоспадом Вир. Збереглися руїни водяного млина XIX століття і гідроелектростанції 1929 року. Нижче за течією – сам Вир, глибоке місце русла річки, висвердлене вирами. Уздовж усього Буцького каньйону є зручні майданчики для пікніків.

Парк «Софіївка»
Знаменитий парк «Софіївка» в Умані – шедевр садово-паркового мистецтва світового рівня, зразок пейзажної композиції води, землі, архітектурних споруд і скульптур. Закладений у 1796 році графом Станіславом-Феліксом Потоцьким і подарований на день народження його дружині, красуні-грекині Софії 1802 року.

Холодний Яр
Там є ціла система ярів, пагорбів і балок, вкритих реліктовим листяним лісом площею 7 тис. га. У Холодному Яру росте багато рідкісних рослин.
Тут знайдені сліди всіх археологічних культур, починаючи з трипільської.
Екскурсії Холодним Яром організовують співробітники Медведівського краєзнавчого музею.

Козацький хутір
Етнографічно-туристичний комплекс «Козацький хутір» неподалік Чигирина відтворює колорит українського села козацької доби.
Центральним елементом експозиції розташованого на околиці села Стецівка музею просто неба є Миколаївська церква XVIII ст., перенесена сюди з села Дробівці Золотоніського району. Її оточують типові сільські хати: будинок старости, будинок священика, шинок, господарські будівлі.

Дуб Максима Залізняка
Цей дуб у Холодному Яру – один із найстаріших в Україні (можливо, найстаріший). За різними оцінками, йому від 1 000 до 1 200 років. Дуб-патріарх зростає на південному схилі Кириківського яру на території урочища Холодний Яр на околиці с. Буда. Це найбільше в Україні і одне з десяти найбільших в Європі дерев. Його діаметр – 8,9 м, висота – 24 м.

Заповідник «Трипільська культура»
Трипільське поселення-гігант, на базі якого у 2003 році створено Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура», розміщене у селі Легедзине і займає площу 450 га. Це було найвідоміше поселення людей того часу – тут проживало до 15 тис. осіб. Зараз до складу заповідника входять 11 городищ у межах Тальнівського, Уманського та Звенигородського районів. У Легедзиному створено Музей поселень-гігантів, де представлена трипільська кераміка та інші знахідки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x