Літо – сонце – спека: як адаптувати організм?

Літо – сонце – спека: як адаптувати організм?

Від спеки найбiльше потерпає серцево-судинна система. Адже в цей час насамперед пiдвищується артерiальний тиск – це судинна реакцiя на перегрiвання, коли органiзм адаптує систему терморегуляцiї, розширюючи судини, щоб вони вiддавали бiльше тепла. Крiм того, збiльшується частота серцевих скорочень та дихання – це компенсаторнi механiзми, покликанi посилити теплообмiн. По суті органiзм реагує на спеку так само, як на фiзичне навантаження. Щоб допомогти організму адаптуватися до спеки, фахівці радять скорегувати харчування, піклуватися про судини, стежити за якістю сну. Про це читайте далі в матеріалі.

Обмежте кількість солодощів і приправ. Щоб не виснажувати організм втратою рідини, а разом з нею і важливих для нього речовин, у спеку потрібно суворо контролювати споживання солодощів і прянощів. Замість приправ, наприклад, медики радять використовувати лимонний сік або сік лайма.
Менше тваринних білків і жиру. Ці харчові компоненти вимагають багато енергії для свого перетравлення, і в спеку це сприяє занепаду сил і тонусу. Зверніть увагу на джерела «легких» білків і клітковини – такі продукти, як риба, фрукти, овочі, рис, овес, хліб.
Більше зелені. Її вживання добре тонізує і до того ж зелень – багате джерело вітамінів.
Не відмовляйтеся від солі. У спеку разом із потом і так чимало солі та інших мінералів виводяться з організму. Тому спеціально зменшувати вживання солі не потрібно, її нестача може стати причиною погіршення самопочуття.
Вживайте продукти з терпким смаком. Банани, морси з горобини або смородини, шпинат і м’ята допомагають упоратися з нудотою, що нерідко виникає в спеку через погіршення роботи судин і кровообігу.
Не їжте «важкого» на ніч. Перетравлення «важкої» їжі викликає підвищення температури тіла – тоді спека стає ще нестерпніша, що вплине і на якість сну. У жарку погоду лікарі радять обмежуватися легкими вечерями.
Пити гарячий чай. Гарячий чай без будь-яких добавок (цукру чи молока) розширює судини та посилює виділення поту – тобто тіло починає швидше віддавати тепло і запускається система природного внутрішнього охолодження. Також чай гарно тонізує і втамовує спрагу. На відміну від звичайної води, чай не виводить із організму корисні солі. А якраз нестача корисних солей у спеку спричиняє запаморочення, головний біль та стрибки тиску, а також провокує ще більшу спрагу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x