«Мости над Россю»: у барабани слід бити ще гучніше

«Мости над Россю»: у барабани слід бити ще гучніше

Минулої неділі Корсунь-Шевченківський зібрав учасників міжобласного мистецько-екологічного конкурсу-фестивалю «Мости над Россю». Ідея фестивалю народилась 14 років тому як відгук творчих людей на одну з найгостріших проблем сучасності − екологічну. Мало не щороку старовинне місто потерпало від забруднення води у колись найчистішій українській річці Росі. Уявіть, як то жити без води у кранах чи грітись на камінцях, знаючи, що в Росі тече не вода, а отрута… Причина ж екологічного лиха далеко не в глобальному потеплінні. Вона банальна: як висловлюються спеціалісти, антропогенна. Тобто, кажучи прямо, воду в Росі злочинно отруюють суб’єкти підприємницької діяльності, а також частково жителі прибережних смуг, які не переймаються очищенням своїх побутових стоків. Тому й відгукнулися поети, музиканти і співаки проникливими піснями, щоб зачепити у людей струни їх душ, викликати тривогу за критичний стан довкілля.

«Мости над Россю»: у барабани слід бити ще гучніше

Цього літа фестиваль вирішили провести не в районному будинку культури, а на мальовничому березі Росі, на «дитячому пляжі» при впадінні в Рось річечки Корсунки, поміж чотирьох мостів. Артисти працювали на чудовій сцені, а глядачі зручно розмістились хто на лавках, хто на стільцях, а хто на тюках соломи, вкритих ряднами. Серед виконаних творів переважали пісні про Рось, рідний край, лунала й народна, козацька пісня.
Та десь посередині концерту поміж людьми поширилась інформація з Інтернету: у Вінницькій області перекинувся автомобіль, що перевозив інсектидици. Тонна отрути потрапила в притоку Росі, і над нашою красунею – рікою знову нависла смертельна небезпека. Жителі Білоцерківщини, Богуславщини, Корсунь-Шевченківщини вже попереджені про заборону ближчими днями пити водопровідну воду, купатися в Росі, напувати худобу. І як тут не зробити висновок про те, наскільки актуальний фестиваль «Мости над Россю»!

«Мости над Россю»: у барабани слід бити ще гучніше

Неприємна новина істотно зіпсувала гарний настрій тим, хто про неї вже дізнався. Проте це не завадило дослухати виступи учасників конкурсу-фестивалю до кінця і нагородити гучними оплесками переможців. Гран-прі дісталося Анні Христенко з Драбова за виконану акапельно автентичну пісню-веснянку, записану в селі Білоусівка. Решта конкурсантів, як засвідчили знайомі жінки, також одержала нагороди заслужено, хоча глядачі вболівали переважно за «своїх», місцевих. Але журі конкурсу було професійним і авторитетним: його очолив Владлен Ковтун, відомий поет-пісняр, почесний громадянин Корсуня-Шевченківського. А серед членів були співак, поет і композитор із корсунським корінням Сергій Мороз, заслужена артистка України Тетяна Негрій, кінорежисер Дмитро Ломачук та інші авторитетні особи від культури із званнями лауреатів та почесними титулами.
Начальник відділу культури райдержадміністрації Ірина Трунцева відзначила: «Як і щороку, наш фестиваль \”Мости над Россю\” був представницьким. Хоча гостей із інших областей поменшало, зате додались учасники з районів Черкащини. Вважаю, що місія фестивалю – привернути увагу до екології і долі Росі в тому числі − виконана. На концерті побували і почули думку людей і міський голова, і громадські екологи та активісти,які не дають \”заснути\” владі та управлінню водними ресурсами р. Рось. У артистів – своя \”зброя\”, але вона також досягає цілей. Важливо, що фестиваль дає змогу розвиватися, відкриває нові творчі імена. Всіх їх відзначено і заохочено. Сподіваюсь, через рік зустрінемось знову, адже життя підтвердило, що наша тривога за долю Росі не безпідставна. Самодіяльним артистам та працівникам культури слід ще гучніше бити в барабани, будити громадянську свідомість і совість тих людей, від яких залежить безпека довкілля і чиста вода в Росі зокрема».

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x