Про загрозу зерновим культурам попереджають фітосанітари області

Про загрозу зерновим культурам попереджають фітосанітари області

На площах озимої пшениці розпочалося відродження личинок клопа шкідливої черепашки. Через розтягнутий період відкладання яєць та відродження личинок у посівах зернових культур одночасно зустрічаються клопи, яйця та личинки різних поколінь.

Для збереження технологічних і посівних якостей зерна у посівах твердих і цінних сортів пшениць захисні заходи від личинок клопів і, зокрема, шкідливої черепашки фітосанітари рекомендують проводити за умови виявлення 15-30% личинок третього віку та чисельності 2-х і більше. На решті посівів – коли виявлено 4-6 личинок, в насіннєвому ячмені 8-10, товарних 20-25 шкідників на кв.м.

Захист посівів від клопа шкідливої черепашки необхідно провести упродовж 10-12 днів від завершення відродження личинок до появи четвертого віку їх, що відбуватиметься на початку червня, – наголошують фахівці. І застерігають: одночасно у посівах розвиватимуться й інші охочі поживитися зерновими колосовими культурами комахи, як-то: п`явиці, злакові мухи, злакові попелиці, хлібні жуки та пшеничний трипс.

На більшій частині посівів розвиток комах проходитиме край полів. За умови перевищення порогів шкодочинності у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» рекомендується застосовувати інсектициди з такими діючими речовинами, як тіаметоксам, імідаклоприд, дельтаметрин, лямбда-цигалотрин, хлорпірифос+циперметрин, зета-циперметрин.

Варто взяти до уваги, що обробітки інсектицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду у ранішні та вечірні години. При цьому обов`язково потрібно попереджати про час і місце обробітку голів сільських і селищних рад та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x