Розпочався літ шкідників кукурудзи: інформація для аграріїв

Розпочався літ шкідників кукурудзи: інформація для аграріїв

На Черкащині активізувалися стебловий кукурудзяний метелик і бавовникова совка. В подальшому посилюватиметься інтенсивність льоту метеликів та відкладання ними яєць у посівах кукурудзи і інших культур, застерігають фітосанітари.

Оптимальними для реалізації потенційної плодючості метеликів будуть температури повітря +18..+30º та вологість понад 70%, для розвитку яєць сприятливими є температура +25º та вологість повітря 90–100%.

Стебловий кукурудзяний метелик пошкоджує кукурудзу, коноплю, просо, хміль, соняшник, розвивається на товстостеблих бур’янах. Має розмах крил 26–32 мм з добре вираженим статевим диморфізмом. У самки передні крила біло-жовті або світло-коричневі, з двома поперечними хвилястими лініями, задні крила світліші. Передні крила самців світло-коричневі або бурувато-сірі з блідо-жовтими смужками, а задні – зі світлою перев`язкою посередині. Самки відкладають яйця купками по 15–20 шт. на нижній бік листків, у середньому до 400 яєць кожна, максимально – 1200 яєць.

Розпочався літ шкідників кукурудзи: інформація для аграріїв

Бавовникова совка

Бавовникова совка пошкоджує кукурудзу, бавовник, томати, тютюн, нут, сорго, гарбузи, кабачки, сою, горох, люцерну, перець, капусту, цибулю, квасолю, арахіс, соняшник, плодові (яблуню, грушу, сливу, персик) тощо, охоче живиться на бур’янах — пасльоні чорному, щириці, блекоті, дурмані тощо.

Розмах крил у метелика – 30–40 мм. Передні крила сірувато-жовті з червоним, рожевим або зеленуватим відтінком, самці світліші за самок. Округла і ниркоподібна плями темно-сірі, нечіткі, поздовжні смуги теж нечіткі. Задні крила світліші, з бурою смужкою біля зовнішнього краю і темною «місяцеподібною» плямою посередині.

Метелики літають і живляться з настанням сутінок. Самки відкладають яйця по одному, рідше по 2–3, на листки й генеративні органи рослин: бутони, квітки, приквітки, нитки качанів і волоть кукурудзи, опушені частини стебел. Одна самка в середньому відкладає від 300 до 500 яєць, інколи – до 2700–3000.

Фітосанітари рекомендують розмноження шкідників обмежувати випуском трихограми на початку і в період масового відкладання яєць метеликами (поріг шкодочинності 17–18% рослин із кладками яєць).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x