Як захистити пасіку: практичні поради

Як захистити пасіку: практичні поради

Мінагрополітики за підтримки Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» розробило рекомендації для пасічників, щоб запобігти отруєнню бджіл, перелік дій у випадку отруєння комах, а також поради з правильного розміщення пасік. Інструкція містить 11 кроків.

Крок 1. Зареєструйте свою пасіку. Реєстрація одноразова (при заснуванні пасіки за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи в органах місцевого самоврядування).
Крок 2. Зверніться до підрозділу Держпродспоживслужби свого району для обстеження пасіки. Його проводять фахівці ветеринарної медицини управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби, які здійснюють відбір патологічного матеріалу пасіки, забезпечують його аналіз та роблять відповідну позначку у ветеринарно-санітарному паспорті пасіки.
Крок 3. Отримайте ветеринарно-санітарний паспорт пасіки. Паспорт видають після того, як його заповнять фахівці управління ветеринарної медицини із зазначенням даних власника пасіки, характеристики пасіки, її ветеринарно-санітарного стану, результатів обстеження, лабораторних досліджень, кількості бджолосімей тощо.
Крок 4. Розміщуйте пасіки, дотримуючись ветеринарно-санітарних правил. Розташування на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їхньою згодою. Варто повідомити аграріїв, органи місцевого самоврядування, Держпродсоживслужби та екологічної інспекції про місце та період розташування пасіки.
Крок 5. Інформуйте органи місцевого самоуправління, землевласників та управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії про планове місце розташування (кочівлю) пасіки. У разі короткочасної кочівлі, коли неможливо встановити агровиробника, поблизу земельних ділянок якого розміщено пасіку, на точці необхідно залишити контактні дані пасічника (П. І. П., номер телефону).
Крок 6. Отримайте документи на перевезення пасіки. Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір та запилення здійснюють на підставі довідки або ветеринарного свідоцтва на перевезення бджолосімей, виданих управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби.
Крок 7. При розташуванні пасіки на місцевості дотримуйтеся принципів добросусідства й уникайте конфліктних ситуацій з іншими пасічниками й агровиробниками. Для цього спілкуйтеся з власниками сусідніх пасік та агровиробниками особисто або через органи місцевого самоврядування.
Крок 8. Розміщуйте пасіки, дотримуючись правил:
1. Встановіть контакт «пасічник – аграрій – ветеринарна служба» на тій території, де розміщена пасіка, і прилеглих територіях із фермерами або структурами, що можуть проводити обробки.
2. Помістіть на видному місці пасіки табличку із зазначенням імені, адреси й номера телефону пасічника.
3. У період кочівель розміщуйте пасіки на тих ділянках, які були передбачені планом перевезення бджіл на період медозбору і запилення. Узгоджуйте місце майбутньої кочівлі з ветеринарною службою й аграріями.
4. Дізнайтеся в аграрія назву або склад бакової суміші до початку обробки й узгодьте умови, прийнятні для обох сторін, щодо способів, часу і процедур при застосуванні пестициду.
5. Ізолюйте бджіл у вуликах або вивезіть пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
9 крок. Дії пасічника у випадку отруєння бджіл.
* Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скоротіть відповідно до їхньої сили; виймайте насамперед медові й пергові рамки, особливо зі свіжопринесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.
* Сім’ї бджіл забезпечте водою (наливайте її в стільники, годівниці) і пергою, підгодовуйте цукровим сиропом; підсилювати ці сім’ї з огляду на особливості виходу молодих бджіл.
* Створіть комісію для засвідчення відбору проб.
Крок 10. Ініціюйте створення комісії з питань бджільництва. Зверніться до органів місцевого самоврядування із заявою про створення постійної комісії з питань бджільництва, зокрема щодо встановлення факту отруєння бджіл. До комісії мають входити: ветеринарний лікар, представник сільської / селищної ради або громади (землевпорядник), агроном суб’єкта господарювання (за бажанням), депутат ради / громади, пасічник. Це сприятиме уникненню конфліктних ситуацій між пасічником та аграрієм, налагодженню роботи та інформування про агрохімічні роботи на території ради (громади).
Крок 11. Відбір зразків. Збирання зразків бджіл, які загинули, шматочків свіжого пилку та меду з подальшим направленням на проведення аналізу до спеціалізованої лабораторії здійснюють упродовж 24 годин з моменту загибелі.
Зразки відібраних проб бджіл, що загинули, меду, перги разом зі складеним актом направляють у районну ветеринарну лабораторію за місцем проживання пасічника.
Додатково відбирають зразки рослини, яку оброб­ляли. Зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше як 10 пакетів. У кожний відібраний зразок також вкладають листок із зазначенням часу та дати відбору, що засвідчується підписами членів комісії.
Зразки проб відібраних рослин із обробленого поля разом з актом направляють в міжобласну контрольно-токсикологічну лабораторію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x