Магній − мінерал життя, енергії та гарного настрою

Магній − мінерал життя, енергії та гарного настрою

Життєрадісність і чудове самопочуття значною мірою залежать від обміну речовин в організмі, зокрема від вмісту мінералу магнію. Попри те, що в тілі людини лише 25 г магнію, він необхідний для 80 % біохімічних реакцій, а його дефіцит може спричинити серйозні порушення здоров’я.

Магній потрібен для нормальної роботи кишечнику, профілактики запорів та спричиненої ними хронічної інтоксикації; запобігання утворення каменів у нирках, жовчному міхурі та подагри; зниження ризику розвитку цукрового діабету (при споживанні 300−365 мг магнію посилюється чутливість тканин до інсуліну); профілактики атеросклерозу та гіпертонії; здорового серцевого ритму; зміцнення кісток, профілактики остеопорозу; підвищення стійкості організму до стресу; здорового імунітету та зниження ризику розвитку деяких ракових захворювань (згідно з публікацією в журналі BritishJournalofCancer, магній може знизити ризик розвитку раку підшлункової залози); вироблення енергії (АТФ) та засвоєння фосфору, калію, вітамінів групи В, С, Е в кишечнику.

Дефіцит магнію в організмі – доволі поширене явище. Спостерігається майже у 16−42 % людей, а його клінічні ознаки виявляються ще частіше. Його причинами є надмірне вживання рафінованих продуктів, зокрема виробів із білого борошна, каш швидкого приготування; недостатнє вживання натуральної їжі, багатої магнієм (горіхів, насіння, висівок тощо); дефіцит магнію в ґрунті і, відповідно, у рослинних продуктах; незбалансовані монодієти, надмір жирної їжі; дефіцит вітамінів В1, В2 і В6, зловживання алкоголем, куріння, вживання проносних засобів, діуретиків, гормональних та протизапальних ліків, деяких антибіотиків.

Значну частину своїх запасів магнію організм витрачає на боротьбу із забрудненим повітрям, пестицидами, стресом, порушеним обміном речовин (ожирінням, цукровим діабетом, ішемічною хворобою серця, інфарктом міокарда, ПМС тощо).
Крім того, виснажують запаси магнію запальні захворювання шлунка та кишечнику, цукровий діабет, захворювання щитовидної залози, хронічний стрес, спортивні навантаження, вагітність та годування грудьми.

Прояви магнієвого дефіциту:.
«збої» в роботі серця, підвищення тиску крові (50 % пацієнтів з гіпертензією страждають від дефіциту магнію);
дратівливість, поганий сон, погіршення пам’яті й уваги, депресія, головні та мігренеподібні болі, відчуття нестачі повітря;
спазми м’язів (зокрема нічні судоми литкових м’язів), хронічний біль у шиї і спині;
закрепи, нудота, безпричинні болі в животі;
виражений передменструальний синдром, болючі місячні, судоми під час вагітності;
схильність до набряків;
утворення каменів у нирках та жовчному міхурі;
підвищення «поганого» холестерину;
карієс − внаслідок порушення балансу фосфору і кальцію в слині.
Прихований дефіцит магнію може виявлятися у втомлюваності, запамороченні, поколюваннях у різних частинах тіла, відчутті «мурашок», депресії, психоемоційній лабільності.
У нормі за добу в організм має надходити близько 300 мг магнію для жінок і 350 мг – для чоловіків. Потреба в магнії зростає при фізичних навантаженнях, стресі, у спеку, період вагітності й лактації, під час відвідування сауни, при зловживанні алкоголем, незбалансованих обмежувальних дієтах і синдромі хронічної втоми.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

2 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вiкторiя

А ще магній – це здорові нерви та міцний сон. Саме тому я Біолектра магнезіум час від часу приймаю. Почуваюсь чудово і сплю добре.

Христина

Давно чула про корисні для нервів властивості прийому магнію і в черговій стресовій ситуації вирішила пройти курс прийому Біолектра магнезіум. Залишилась задоволена. До того ж там зручний прийом (одно саше на день) і препарат добре та швидко допомагає.

2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x