У районах Черкащини активізували роботи з підготовки до утилізації пестицидів

У районах Черкащини активізували роботи з підготовки до утилізації пестицидів

Черкащина – перша серед областей України, де взялися за підготовку до утилізації пестицидів. Нині беруться за дослідження об’єктів та документацію. Наразі найбільші накопичення – у Єрках. На тутешнє сховище з робочим візитом днями завітав перший заступник очільника області Тарас Висоцький. На виїзній нараді з профільними структурами він окреслив першочергові завдання та дії щодо утилізації пестицидів. Про це інформує прес-служба Черкаської ОДА.

На сьогодні, за даними Мінприроди, у 719 складах 15 областей України зберігається 8199,167 тонн непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. Зокрема в 7 районах Черкаської області зберігається понад 282 тонни пестицидів. Більша частина з них – 240 тонн – захоронені в смт Єрки Катеринопільського району.

Сховище в Єрках – у незадовільному стані, оскільки частину його розгерметизували, аби провести утилізацію ще декілька років тому. ОДА направила до Мінприроди звернення на виділення коштів на утилізацію небезпечних речовин у межах обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020 роки.

– Вирішення питання екологічно безпечного знешкодження чи утилізації непридатних до використання відходів пестицидів, накопичених в країні за радянських часів, набуло загальнодержавного значення, – каже Тарас Висоцький. – Його ж нещодавно обговорювали на всеукраїнській нараді в Мінприроди України. Нині з’явилися механізми, як утилізувати за кордоном. Плюс анонсовано, що є підприємства, які готові запустити утилізацію пестицидів в Україні з 2020 року. Черкащина з-поміж 15 областей, де є накопичення пестицидів, ініціювала роботу в цьому напрямку найпершою, тож нам і буде найскладніше. Утім маємо комплексно підійти до вирішення питання.

Після огляду місць накопичення непридатних пестицидів Тарас Миколайович окреслив першочергові дії керівникам структур АПК, Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Зокрема рекомендував ініціювати відбір проб ґрунтів, повітря та підземних вод, максимально підготувати документацію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x