Здай кров – врятуй життя!

Здай кров – врятуй життя!

14 червня відзначається Всесвітній день донора крові, який цьогоріч проходить під гаслом «Безпечна кров для всіх!». У цей день світ дякує всім донорам, які безкоштовно діляться своєю кров’ю задля збереження життя тих, хто її потребує. Щороку добровільна пожертва крові від донорів рятує мільйони людей у всьому світі. Повідомляють у прес-службі УОЗ ОДА.
Дефіцит донорської крові, який спостерігається в Україні, значною мірою зумовлений відсутністю в більшості громадян знань щодо порядку давання крові.

Збільшення кількості охочих здати кров можливе лише за умови масштабного поширення інформації про користь донорства та технічну специфіку процедури давання крові.
Донором крові в Україні може бути здорова людина віком від 18 років, вагою від 50 кг. Якщо з віком та кілограмами все зрозуміло, то яка ж це здорова людина, зрозуміти складніше.
Здорова людина – та, яка не має протипоказів до донорства. Якщо ж ви приймаєте ліки, маєте хронічні захворювання чи стоїте на обліку – донорство крові вам протипоказане чи на постійній основі, чи на тимчасовій.
Бути донором – це відповідально, тому варто дотриматись правил підготовки перед донацією (даванням крові).

Якщо ви бажаєте здати кров вперше, маєте знати, що процедура медичного обстеження донорів доволі проста:
– взяття крові у донора можливе, якщо його здоров’ю не буде заподіяно шкоди;
– в закладі переливання крові прийом донора проводиться за умови наявності паспорта, який посвідчує особу та містить дійсну інформацію, постійне місце проживання особи (реєстрацію);
– перед медичним оглядом ви маєте ознайомитися з освітніми матеріалами та заповнити анкету, даючи відповіді на поставлені в ній запитання, завіривши їх своїм підписом;
– потім вас огляне кваліфікований лікар, який і визначить обсяг крові (або кількість плазми чи клітин крові), що вилучається, при необхідності направить на додаткові дослідження й консультації;
– при загальному медичному обстеженні, лікар огляне шкірні покриви, видимі слизові, склери, прощупає доступні лімфатичні вузли та органи черевної порожнини, прослухає легені;
– донору вимірюється температура тіла; визначаються частота й ритмічність пульсу, показники артеріального тиску.
Кількість регулярних кроводач на рік у чоловіків – не більше 5, у жінок – не більше 4, після чого інтервал до наступної кроводачі складає 3 місяці.
Якщо при огляді буде виявлено абсолютні протипоказання до донорства, то в медичній документації буде відображено причину відводу від донорства або зняття з обліку.

У випадку наявності тимчасових протипоказань, виявленні будь-яких порушень у стані здоров’я, підозрі на контакт з інфекційним захворюванням донор направляється на додаткове обстеження або не допускається до давання крові.
При відсутності протипоказань до донорства лікар визначає вид донорства, обсяг донації крові або її компонентів. Дані про стан здоров’я донора, вид донорства й обсяг узяття крові або її компонентів заносяться у відповідну медичну документацію.
Процедура донації (давання крові):
– перед даванням крові вам дадуть сніданок (чай з печивом чи бутербродом). Потім лаборант попросить вас надати паспорт;
– забір крові буде проведено інструментом разового використання;
– після забору крові ви 15−20 хвилин будете перебувати під наглядом лікаря. Потім необхідно звернутись в реєстратуру, де вам мають видати довідку про здану кров і пільги;
– подальше обстеження взятої донорської крові проводиться в лабораторії закладу переливання крові.
Кожен охочий може допомогти популяризувати культуру донорства в Україні та долучитися до порятунку життя!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x