Акацієва вогнівка на городах черкащан – що робити?

Акацієва вогнівка на городах черкащан – що робити?

На території Черкаської області акацієва вогнівка розвивається у двох поколіннях. Погодні умови сприяють масовому льоту метеликів акацієвої вогнівки І покоління. Фітофаг пошкоджує горох, квасолю, сочевицю, сою, люпин, білу й жовту акацію, гледичію.

Пороги шкодочинності становлять 2-3 яйця на рослину або 5% заселеності рослин шкідником, 1-2 гусениці на рослину.

Акацієва вогнівка на городах черкащан – що робити?

Аби захистити урожай зернових бобових культур, фахівці управління фітосанітарної безпеки рекомендують вживати таких заходів:

– ранні посіви;

– дотримання сівозміни;

– раннє лущення полів та зяблева оранка;

– в період відкладання яєць — застосування трихограми;

– перед відродженням гусениць — обприскування полів інсектицидами з діючими речовинами: лямбда – цигалотрин, хлорпірифос+циперметрин, абамектин, дельтаметрин, біфентрин та іншими засобами з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Акацієва вогнівка на городах черкащан – що робити?

Важливо: обробітки пестицидами проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби про час та місце проведення обробітків необхідно обов`язково попереджувати голів сільських і селищних рад, населення села та пасічників.

Під час роботи із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Довідково: Акацієва вогнівка – метелик з розмахом крил 22 – 30 мм. Передні крила жовтуватосірі з білою та іржавожовтою поперечною смужкою, задні крила світлосірі, напівпрозорі, з темною смужкою по краю. Літають метелики увечері й уночі.

Самка відкладає по одному яйцю на недозрілі боби або на залишок чашечки, висохлий віночок, тичинкові трубочки. Розмір яйця – 0,7 мм, видовженоовальне із сітчастою оболонкою, спочатку молочнобіле, згодом з червоними плямами.

Гусениця завдовжки 15 – 22 мм, блідозелена, голова жовтобура. Живиться зерном, об’їдаючи його зовні (гусениці молодших віків живляться під шкірочкою зерна).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x