Ми не маємо право мовчати: у Черкасах порушили проблему насилля

Ми не маємо право мовчати: у Черкасах порушили проблему насилля

Медіа-кав’ярня «Домашнє насильство – це злочин, а не любов» відбулася 19 червня в Черкасах. Про це повідомляє наш кореспондент.

Під час заходу порушили питання гендерної рівності та насилля в різних його проявах: психологічному, економічному, сексуальному та фізичному. Учасниками обговорення стали понад 20 представників громадських організацій, правоохоронних органів, освітніх закладів, Служби у справа дітей, а також юристи, психологи та журналісти.

Як зазначила завідувачка кафедри філософських та політичних наук ЧДТУ Анжела Бойко, культ сили зараз домінує. Проблема полягає в тому, що суспільство толерує та ігнорує питання домашнього насилля. Для вирішення цієї ситуації необхідно правильно формувати питання, обговорювати та вживати відповідні заходи.

Ми не маємо право мовчати: у Черкасах порушили проблему насилля

«У системі роботи в сфері домашнього насильства в області основною організацією, на яку покладено відповідальність, є Управління у справах сім\’ї, молоді та спорту ЧОДА. У випадку, якщо є повідомлення поліції та необхідність роботи із сім’єю, надання соціальних послуг, залучають представників Черкаського обласного центру соціальних служб для сім\’ї, дітей та молоді. Якщо ж у родині, в якій вчиняють насильство, є дитина, тоді без структури Служби у справах дітей неможливо розглядати випадок», – зауважила Інна Ченбай, фахівчиня з соціальної роботи Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також додала, що існує низка благодійних фондів та громадських організацій, які різними механізмами можуть впливати на ситуацію. «Ла Страда-Україна» – перша організація, яка ще на початку 1990-их років почала говорити про проблеми насильства.

Ми не маємо право мовчати: у Черкасах порушили проблему насилля

Про роль освіти в запобіганні насилля в родинах розповів представник Департаменту освіти та науки Черкаської обласної державної адміністрації Павло Прибіш: «Зараз у навчальних закладах зафіксовано 776 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. У цих родинах проживає близько 2200 дітей. Для покращення ситуації у сфері домашнього насильства створено шість психологічних центрів в області, де спеціалісти навчають соціальних педагогів виявляти насилля в сім’ї: через малюнки, розмови та інше».

Ми не маємо право мовчати: у Черкасах порушили проблему насилля

Із січня 2019 року набули чинності зміни до Кримінального кодексу України, що визнають системне насильство в сім\’ї злочином.
За даними Управління забезпечення прав людини Національної поліції України зафіксовано 1785 звернень з проханням протидіяти домашньому насильству на Черкащині торік.
Вікторія Гапоненко, старша інспекторка з особливих доручень Управління забезпечення прав людини наголосила на тому, що досі не створено Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства за ознакою статі. Реєстр необхідний для того, щоб під час порушення кримінальних чи адміністративних провадженнях одразу можна з’ясувати чи була людина раніше визнана кривдником. Однією з проблем також є відсутність програм для кривдників, а кімнати для затриманих не відповідають нормам.

Черкаська область також єдина, в якій не ухвалений проект «Про обласну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Як зазначила Марія Севериненко, представниця ГО «Позитивні жінки» у документі містяться важливі пункти, які спрямовані на подолання домашнього насилля, соціального захисту людей похилого віку, жителів сільської місцевості, а також інших вразливих категорій.

Організаторами заходу стали редакторка «Нової Доби» Тетяна Очеретяна та фахівчиня з гендерної рівності Богдана Стельмах.

Медіа-кав’ярня відбулася в межах проекту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром та за підтримки «Медійної програми в Україні». Фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x