Фітофтороз картоплі та боротьба із ним

Фітофтороз картоплі та боротьба із ним

Фітофтороз є одним із найнебезпечніших захворювань картоплі. У середньому обсяг втрат від розвитку хвороби сягає 10–30 %, хоча в роки епіфітотій може сягати 50–70 %. Про особливість хвороби та засоби боротьби з нею розповів провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області О. Сергієнко.

Перші ознаки хвороби проявляються на листках і стеблах верхнього ярусу. Це надто підвищує шкодочинність фітофторозу, оскільки ураження фізіологічно активних молодих тканин знижує продуктивність рослин сильніше, ніж ураження фізіологічно ослаблених тканин нижнього ярусу. При уражені на краях листків з’являються окремі бурі плями з характерним свинцевим відблиском. Вони швидко ростуть і поширюються по всьому кущі та на інші рослини.
За сприятливих умов поширення хвороби вкрай інтенсивне. 7–10 днів достатньо, щоб бадилля картоплі загинуло на всій площі. Зранку чи за вологої погоди з нижньої сторони листків, на межі хворої і здорової тканини, проступає білий наліт спороношення гриба. За стеблової форми хвороби на стеблах і черешках утворюються смуги коричневих відмерлих тканин, що часто повністю охоплюють верхню частину стебла.

На бульбах фітофтороз проявляється у вигляді дещо вдавлених, твердих, чітко окреслених бурих плям. На розрізі добре видно уражені тканини, що поширюються вглиб бульб. До таких тканин легко проникають інші мікроскопічні гриби та бактерії і підсилюють гниття картоплі.
Встановлено, що епіфітотії хвороби виникають у роки, коли мінімальна температура повітря не опускається нижче за +6…+8° С, а максимальна не перевищує +25° С (за відносної вологості повітря 75 % і вище). Крім погодних умов, на ступінь розвитку фітофторозу впливає мікроклімат насаджень картоплі, що змінюється з розвитком бадилля. На початку вегетації рослини ще маленькі, мають кращу вентиляцію, їх прогріває сонце, а тому менше вражає фітофтора.

Способи боротьби з фітофторозом
Одним із важливих шляхів боротьби з фітофторозом є використаня стійких сортів. Ураженість картоплі зменшує і її передпосадкове прогрівання. Озеленювання насіннєвої картоплі на розсіяному світлі сприяє утворенню в бульбах глікоалкалоїдів, що підвищують опорність рослини до різних захворювань.
Важливими агротехнічними заходами є дотримання сівозміни та підгортання картоплі.
Водночас хімічний метод залишається найбільш ефективним для захисту картоплі від фітофторозу. Можна застосувати такі фунгіциди: Танос, Акробат МЦ, Інфініто, Ридоміл Голд, Консенто, Антракол тощо.

Важливо:
* упродовж сезону бажано не використовувати один препарат двічі;
* при плануванні обробок рослин фунгіцидами слід зважати на погодні умови. Якщо період вегетації надто спекотний і посушливий, необхідності у застосуванні фунгіцидів немає, бо фітофтороз за таких умов не розвивається. З пониженням температури і підвищенням відносної вологості повітря, при значному коливанні добових температур або за дощової погоди складаються сприятливі умови для розвитку такої хвороби;
* при роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил та правил особистої гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x