У Звенигородці виявили велике поховання загарбників

У Звенигородці виявили велике поховання загарбників

Науковці дослідили німецьке військове поховання у Звенигородці і провели ексгумацію 140 останків. Виявили їх у східній частині польського кладовища.

– Про наявність у Звенигородці цього кладовища було відомо давно, – говорить керівник пошукового загону спеціалізованого підприємства «Пам’ять і слава» Олександр Назаров. – Колись кілька груп науковців уже шукали його, але нічого не знайшли, адже місцеві жителі не точно вказували місце. Але ми користувалися німецьким описом місцезнаходження поховань. Тому продовжили копати на відстані 50 метрів – і вже другим шурфом виявили поховання. На момент початку робіт ця місцина являла собою засипані сміттям чагарники, які довелося вирубувати сокирами. Органи влади і місцевого самоврядування та жителі навколишніх домоволодінь усіляко сприяли нам у проведенні робіт. Хоча занадто підозрілі громадяни викликали поліцію, сприйнявши нас за вандалів. Сподіваюся, що пильнуватимуть і надалі, якщо там почнуть порпатися чорні копачі.

Кладовище закладене влітку 1941 року як місце поховання німецьких військовослужбовців, котрі померли від ран у шпиталі, яким слугувала розташована неподалік лікарня, будівля якої збереглася і досі. Причому, виходячи з роду військ та характеру боїв того часу на території області, частина з них отримала поранення не у боях за Звенигородку, найімовірніше – під Городищем чи Шполою. Далі сюди, як на збірне кладовище округи, перенесли рештки тіл німецьких військовослужбовців загиблих на околицях Звенигородки та в навколишніх селах. Усього таких поховань було близько 80. Решта загинула і була похована в наступні роки після партизанських акцій та в результаті боїв зими 1943−1944 років. Археологи знайшли багато особистих номерних знаків загиблих вояків, що допоможе встановити їхні імена. Результати досліджень значно поглибили наші знання про історію краю. Пролилося хоч якесь світло на події, що сталися восени 1942 або 1943 років.

У Звенигородці виявили велике поховання загарбників

– Правду кажуть, що останки заберуть родичі до Німеччини?
– Сам дивуюся, звідки беруться такі чутки. Останки поховають на спеціально відведеному збірному кладовищі біля с. Віта Поштова під Києвом, де вже упокоїлися рештки майже 34 тисяч німецьких солдатів. Це кладовище добре видно з траси Київ-Одеса, інформація про збірні німецькі кладовища є у вільному доступі. Всього по Україні за більш ніж 20 років роботи Народної спілки Німеччини з догляду за військовими похованнями та її партнерських організацій на збірні кладовища було перепоховано понад 140 тисяч загиблих. Родичі з Німеччини, якщо мають бажання, мають можливість приїздити в Україну і відвідувати вже впорядковані та доглянуті місця поховань.

– Чи всі жертви війни уже поховані як належне?
– Ні, роботи ще дуже багато. Приємно, що органи місцевого самоврядування усіляко сприяють нашій роботі. Надалі треба локалізувати неперенесені поховання загиблих німецьких вояків у Черкасах, Городищі та Шполі, знайти місця поховань померлих полонених німців у Смілі, Тальному та Умані. Є інформація про чималі кладовища у селах, зокрема у Пастирському Смілянського району та Старосіллі чи Млієві на Городищині. Під час відступу німецьких військ чимало документів втрачені, а свідки або померли, або живуть за межами населених пунктів, де проживали під час війни. Тому будемо вдячні за будь-яку інформацію, що допоможе і надалі виконувати нашу гуманітарну місію. Звертатися можна за телефоном (067) 265-67-91.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x