Яким має бути розвиток дитини до чотирьох років

Яким має бути розвиток дитини до чотирьох років

Ірина Данченко, завідувачка консультативної поліклініки ЧОДЛ ЧОДА, дитячий лікар-невролог:
− Затримка розвитку може бути симптомом різних генетичних або інших вроджених захворювань. Тому лікар на прийомі завжди розпитує, як поводиться дитина і що вона вміє робити. Не всі батьки можуть відповісти, особливо, якщо дитині не виповнилося трьох місяців.

Почнемо з новонародженого: зберігає деякий час ембріональну позу. В положенні на животі руки і ноги зігнуті, коліна притиснуті до живота, голову повертає набік.

4 тижні: у положенні на животі повертає голову набік. При утримуванні голову тримає у вертикальному положенні. Кисті переважно стиснуті в кулак. Слідкує за об’єктом, повертаючи голову. Гукає, видає гортанні звуки. Фокусує погляд на відстані 23 см. Роздивляється обличчя, яскраве світло, кольорові предмети. Повертає голову за звуками. На різкі звуки може плакати. Впізнає обличчя матері. Посміхається у відповідь.

У 6−8 тижнів у положенні на животі піднімає й утримує голову. Звуки «о-о», «угх», воркування. Кулачки починає розтискати. Роздивляється навколо, впізнає знайомих, насторожено дивиться на чужих.

12 тижнів: повертає очі у бік об’єкта, не повертаючи голову. Очі й голову повертає до джерела звуку. «Співає», сміється вголос. Стукає руками по іграшках, що звисають перед ним. Роздивляється дрібні предмети. Лежачи на животі, піднімає голову і плечовий пояс над поверхнею. Акцентую: рефлекси опори й автоматичної ходи згасають.

6 місяців: лежачи на спині, піднімає голову; лежачи на животі, спирається на руки, піднімає голову, груди і верхню частину живота. Сидить самостійно або з підтримкою за руки. Перевертається з живота на спину і зі спини на живіт. Роздивляється свої руки. Іграшку тягне до рота, перекладає з руки в руку. Язиком «знайомиться» з навколишнім світом, предметами – яка поверхня предмета гладка, бугриста, тепла чи холодна. Тримає пляшечку. Кидає іграшки і дивиться, як ті падають. Наспівує, використовує приголосні звуки, вимовляє склади. Радіє при наближенні людей, грає в «хованки». Посміхається своєму відображенню в дзеркалі.

У 7–8 місяців сідає, стоїть із підтримкою. Може повзати. Уважніше роздивляється іграшки, предмети. Грає в «ладоньки», махає рукою «до побачення». Сідає з положення лежачи.

У 10–12 місяців стоїть біля опори і переступає, тримаючись руками. Починає ходити, самостійно встає.

18 місяців: ходить, розставляючи ноги з обох боків, руки тримає близько до тулуба, бігає. Перестає кидати іграшки, розраховуючи, що їх піднімуть і подадуть, не тягне до рота. Самостійно їсть ложкою, п’є з чашки. Показує дрібні деталі на малюнках. Відрізняє предмети за призначенням та назвою. Показує частини тіла. Називає відомих тварин. Використовує 6–20 слів, які можна зрозуміти на слух. Копіює дії матері. Грається з іграшками, коли поряд є люди. Любить сидіти на колінах і роздивлятися книги (або телефон, планшет) протягом кількох хвилин.

2 роки: бігає, піднімається і спускається сходами, тримаючись за руку або поручні. Самостійно малює олівцем каракулі. Виявляється право- чи ліворукість. Може називати близьких родичів за фотографіями. Виконує прості команди. Використовує 50 і більше слів. Говорить простими реченнями. Самостійно може надягнути носки і взутися. Є навички охайності.

3 роки. Стоїть на одній нозі. Ставить одну ногу на сходинку, другу – приставляє. Катається на триколісному велосипеді. Малює кола і схрещені лінії. Підтримує бесіду. Питає «Чому? Де? Хто?». Їсть ложкою і виделкою. Самостійно одягається, не застібає ґудзики. Грає в ігри з дітьми. Із розумінням ставиться до тимчасової відсутності матері.

4 роки. Спускається сходами. Може пройти вузькою лінією, стрибати на одній нозі. Як дорослий тримає олівець і малює схрещені лінії, прямокутники, людину з шести елементів. Будує довгі правильні речення. Повторює коротке оповідання. Грає у складні ігри самостійно або з іншими дітьми. Повністю самостійно одягається. Розуміє значення часу доби (вранці потрібно вставати, вночі лягати спати, в обід обідати тощо).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x