Вітамін сонця, молодості та життя

Вітамін сонця, молодості та життя

Вітамін D існує на Землі майже 500 мільйонів років, відтоді, як сонячне проміння потрапило на перші форми життя − фітопланктон. Назвали його четвертою буквою алфавіту тому, що віднайшли його після вітамінів А, В і С у 1921 році. Вітамін D є найважливішим – і саме його не вистачає в організмі більшості людей. За даними дослідження, проведеного за підтримки Європейської комісії, 40,4 % людей живуть із дефіцитом цього вітаміну, а, отже, з високими ризиками для здоров’я. Масштаби поширення D-вітамінного дефіциту набули характеру пандемії, що зачепила переважну частину населення, зокрема дітей та підлітків, дорослих, вагітних та жінок, які годують, жінок у менопаузі, людей похилого віку, серед яких поширеність дефіциту вітаміну D може сягати 100 %.
Значення вітаміну D для здоров’я таке велике, що його дефіцит спричиняє каскад порушень – від коливань настрою та погіршення пам’яті до серйозних захворювань.

Сонце та їжа − два джерела вітаміну D
Вітамін D, який називають кальциферолом, належить до групи жиророзчинних вітамінів та існує у двох формах − D3 (холекальциферолу) та D2 (ергокальциферолу), що в організмі виконують однакову роботу, але різними шляхами потрапляють до нього. D3 (сонячний) утворюється у шкірі при потраплянні на неї сонячного проміння. D2 (харчовий) міститься в обмежених харчових продуктах – таких як печінка тріски та морська риба; і в невеликій кількості − в яєчному жовтку та вершковому маслі. Обидві форми вітамінів є вкрай важливими. Вітамін D потрапляє у кров, а звідти прямує до печінки, нирок та кишечнику, де всмоктується і використовується для потреб організму. Засвоюваність вітаміну сонця залежить від роботи жовчного міхура і від кількості жовчі: що краще працює жовчний міхур, то вища засвоюваність.

Поширеність дефіциту вітаміну D
Дефіцит вітаміну D є більш поширеним, ніж можна було очікувати. Особливо ризикують люди, які не лише отримують мало сонячного проміння, але і проживають у місцях із тривалими періодами знижених температур та низькою інсоляцією, при якій кут падіння сонячного проміння та його розсіювання в атмосфері не дають змоги утворюватися вітаміну D у шкірі. До цих місць належить і Україна. Проте навіть люди, які живуть у більш теплому та сонячному кліматі, нерідко опиняються під загрозою тому, що тривалий час перебувають у приміщенні, прикривають тіло надворі або використовують сонцезахисні засоби для зменшення ризику виникнення раку шкіри.
Ризик дефіциту вітаміну D у людей віком понад 65 років – дуже високий. По-перше, вони проводять менше часу на сонці, по-друге, мають менше рецепторів на шкірі, що перетворюють сонячне світло на вітамін D, і тому в шкірі 70-літньої людини виробляється на 50−75 % менше цього вітаміну, ніж у шкірі 20-річної. По-третє, у них гірше засвоюється вітамін D із їжі, навіть якщо вони отримують його в достатній кількості, через послаблення перетворення вітаміну D у засвоювану форму. Довели, що 40 % літніх людей, які живуть у сонячному кліматі, можуть не мати оптимальної кількості вітаміну сонця у своєму організмі. Виражений або прихований дефіцит спостерігається у жінок у періоді менопаузи. Дефіцит вітаміну D може також виникнути при споживанні його протягом тривалого часу менше за рекомендований рівень, коли дія сонячного проміння на шкіру обмежена, коли порушується утворення активної форми цього вітаміну в нирках, або при недостатньому засвоєнні вітаміну D із шлунково-кишкового тракту. Низький вміст вітаміну сонця у більшості харчових продуктів створює ризик хронічного дефіциту, розвиток якого ще більше посилюється при алергії на молочний білок, непереносності лактози, ововегетаріанстві та строгому вегетаріанстві. При надмірній масі тіла вітамін D відкладається у жировій тканині та стає недоступним для центрального кровотоку і засвоєння. Тому збільшення кількості людей із надмірною масою тіла веде до широкої розповсюдженості дефіциту цього вітаміну.

Як проявляється нестача вітаміну сонця?
 Псуються зуби, ламаються нігті, схильні до травм та переломів: при дефіциті вітаміну D кісткова тканина стає крихкою і виникає ризик переломів.
 Ви часто втомлюєтеся і хворієте, повільно загоюються рани: дефіцит вітаміну D послаблює імунну систему та зменшує вироблення важливої речовини – кателіцидину, що допомагає організму боротися із запаленнями та інфекціями.
 Пригнічений настрій: дефіцит вітаміну D призводить до зменшення синтезу нейромедіатора дофаміну, який відповідає за хороший настрій.
 Ви постійно переїдаєте: дефіцит вітаміну D пригнічує роботу гормона лептину, що відповідає за насичення.

Хто в групі ризику дефіциту вітаміну D

Люди із захворюваннями кісток. Люди похилого віку (> 60 років), які мали падіння та переломи кісток. Люди з надмірною масою тіла (з ІМТ > 30) та ожирінням. Вагітні жінки та які годують. Люди, які мають алергію на молочний білок або непереносність лактози. Люди, які мають захворювання, при яких зменшується засвоєння поживних речовин, зокрема, запальні захворювання кишечнику (СПК), хвороба Крона та целіакія. Люди, які тривалий час приймали ліки, зокрема, глюкокортикоїдні гормони, противірусні, протигрибкові та протиепілептичні препарати.

Що робить вітамін D в організмі?
 Підтримує нормальне самопочуття, сприяє здоров’ю зубів, кісток, м’язів та імунної системи.
Зменшує ризики цукрового діабету 1 та 2 типів, серцево-судинних захворювань, астми, запалень та злоякісних пухлин, зокрема раку молочної залози, підшлункової, кишечнику та простати.
Необхідний для профілактики рахіту, остеопорозу, швидкого зростання переломів, загоєння ран, різноманітних захворювань шкіри, зокрема псоріазу.
Знижує ризик розвитку розсіяного склерозу, зокрема у жінок – до 40 %.
Знижує ризик вікової макулярної дистрофії (дегенерації) сітківки ока.
Для людей із надмірною масою тіла поєднання низькокалорійної дієти та достатнього рівня вітаміну D сприяє швидшому схудненню.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x