Чи буде у Черкасах «Безпечне місто» вирішують в мерії

Чи буде у Черкасах «Безпечне місто» вирішують в мерії

Можливості системи відеоспостереження «Безпечне місто», яка, на переконання розробників, зменшує рівень злочинності, презентували в Черкаській мерії. Своїм досвідом впровадження таких технологій ділилася одна зі столичних компаній. Вона пропонує місту програмне забезпечення, що дозволить розпізнавати обличчя людей, фіксувати номерні знаки, колір та навіть марку автомобілів.

Заступник міського голови Юрій Ботнар підкреслив важливість запуску такої системи в обласному центрі. Над нею в Черкасах почали працювати з кілька років тому, утім, додає, наразі результати – відсутні.

– Ще в 2016 році, як свідчать документи, мали б бути встановлені, змонтовані та введені в експлуатацію камери спостереження. За це з міського бюджету сплатили майже мільйон гривень, – зазначає він. – Насправді ж ці камери не встановлені. Нині стосовно цього факту триває службове розслідування. У будь-якому випадку нам необхідно запроваджувати цю систему, бо йдеться, насамперед, про безпеку громадян нашого міста.

За його словами, в Черкаській міській раді відкриті до співпраці з будь-якою компанією, яка працює в цій галузі. Утім, ту, яка врешті впроваджуватиме систему «Безпечне місто», обиратимуть тільки шляхом відкритого конкурсу.

– Ми налаштовані на те, аби почути максимум пропозицій та під час прозорого конкурсу обрати найкращу пропозицію: із найвищою якістю та з мінімальною ціною, – прокоментував Юрій Ботнар. – Цього року за пропозицією нашої свободівської фракції спрямовані кошти для початку впровадження цієї системи. Прагнемо створити в нашому місті моніторинговий або ж ситуаційний центр, розширювати мережу камер відеоспостереження. Для початку охопити виїзди з міста й найбільші перехрестя.

Представник однієї з компаній, яка спеціалізується на проектуванні та реалізації подібних безпекових проектів, Валерій Клебан розповів, що розробляли систему для Києва й області, Одеси (974 камери), Дніпра (750 камер, цього року планують встановити ще 350), Львова (112 камер), Хмельницького та Кропивницького.

– Програма «Безпечне місто» об’єднує два напрямки. Перший – це забезпечення діяльності правоохоронних органів, натомість ще один – це забезпечення діяльності комунальних служб (дорожніх, служб безпеки дорожнього руху, служб, які працюють із мережами), – розповідає фахівець.

За його словами, досвід впровадження цієї системи свідчить і про зниження рівня вуличної злочинності. Для прикладу, в Києві, за статистикою ГУНП, в 2017 році в центральній частині міста кількість нападів зменшилася до 36 % проти 2016 року, а вже в 2018 році – до 46 % проти того ж 2016-ого.

– Упродовж жовтня–грудня 2016 року в Києві був облаштований Центр обробки даних на 4 600 каналів, 3 моніторингові центри. На першому етапі запровадження системи встановили 339 відеокамер на п’яти автомобільних мостах через Дніпро, на вулицях Хрещатик, Грушевського, Інститутській, Пушкінській та Майдані Незалежності, – пригадує Валерій Клебан. – Загалом у столиці за час реалізації цього проекту облаштували близько семи тисяч камер.

Аби в Черкасах втілити перший етап (а їх усього три) встановлення пропонованої ними системи «Безпечне місто», необхідно близько 3 – 3,5 млн грн. Такі підрахунки під час презентації навів Валерій Клебан.

– За ці кошти ми можемо створити хмарну платформу, облаштувати моніторинговий зал та 15-20 вузлів відеоспостереження з функцією розпізнавання номерних знаків, кольору та марки автомобілів. На це необхідно близько двох місяців часу. Вартість втілення всіх трьох етапів сягатиме до 10 млн грн, – говорить консультант. – Через три роки, впевнений, рівень злочинності зменшиться від 25 до 50 відсотків.

На його думку, для того, аби «покрити» камерами всі транспортні потоки нашого міста, необхідно облаштувати до 100 вузлів відеоспостереження.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x