На Черкащині займаються відновлюють відповідність адрес об’єктів нерухомості розташуванню земельних ділянок

На Черкащині займаються відновлюють відповідність адрес об’єктів нерухомості розташуванню земельних ділянок

В області беруться за врегулювання питання невідповідності адрес об’єктів нерухомості місцю розташування земельних ділянок у межах адміністративно-територіальних одиниць. Для цього скористаються Тимчасовим порядком реалізації експериментального проекту з присвоєння адрес об’єктам будівництва та об’єктам нерухомого майна, що набув чинності з 1 липня. Він затверджений Постановою КМУ від 27.03.2019 № 367. Інформує пресслужба Черкаської ОДА.

Один із проблемних в області випадків нині намагаються вирішити. Так, зокрема, т.в.о. голови ОДА Тарас Висоцький, керівник Департаменту АПР обласної адміністрації Ігор Колодка, спеціаліст Департаменту Світлана Ткач зустрілися з представниками Русько-Полянської ОТГ. Приводом стала ситуація, що виникла при наданні в оренду земельної ділянки власникам майнового комплексу, зареєстрованого по вул. Смілянська, 191 у м. Черкаси. При цьому земельна ділянка під цим об’єктом, згідно з даними Державного земельного кадастру, розташована в адміністративних межах Русько-Полянської сільської територіальної громади. Спроби ж тергромади впродовж останніх двох років вирішити питання з Черкаським міськвиконкомом щодо зміни адрес об’єктів, розташованих на території сільської ради, не призвели до позитивних результатів.

Головний спеціаліст Департаменту АПР Світлана Ткач розповіла детальніше про Тимчасовий порядок реалізації проекту з присвоєння адрес:

– Це – експериментальний проект, що триватиме до 31 грудня 2020 року. По завершенню, Мінрегіонбуд зобов’язаний оприлюднити інформацію про його реалізацію. Тимчасовим Порядком, зокрема, передбачено, що присвоєння й зміна адрес здійснюється органами містобудування та архітектури відповідних органів місцевого самоврядування або місцевих державних адміністрації. Це залежить від місця розташування об’єктів. При цьому зміна в адміністративно-територіальному устрої може бути підставою для зміни адреси. За присвоєння ж адреси об’єкту будівництва, об’єкту нерухомого майна плата не стягується.

За словами Тараса Висоцького, Порядок дасть змогу виправити неузгодженості при вирішенні земельних питань, також оподаткування об’єктів нерухомого майна та інше.

– Ця Постанова в пілотному режимі дозволяє органам місцевого самоврядування навести лад, зокрема інвентаризувати об’єкти на відповідній території, – зауважує Тарас Миколайович. – Тож, ми маємо реальні перспективи для врегулювання ситуації, оскільки для цього існує передбачена процедура. Врешті це дасть змогу в цілому вирішувати такого роду питання, усунути неточності, створені в попередні періоди.

У ході розмови дійшли висновку, що для вирішення ситуації власникам майнового комплексу необхідно звернутись до Черкаської райдержадміністрації, зокрема до відділу містобудування і архітектури, з клопотанням про зміну адреси об’єкту.

Водночас Тарас Висоцький зауважив, що обласна адміністрація спрямує офіційну відповідь заявнику з поясненням про Постанову, запропонує звернутись до Черкаської РДА, аби вирішити існуючі розбіжності.

Під час розмови обговорили з представниками громади й інші питання, зокрема щодо проблем з отриманням плати за землю під деякими об’єктами нерухомості, функціонування місцевого ЦНАПу, ремонту доріг та ін.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x