Уманський НУС: шановані традиції та прогресивні технології

Уманський НУС: шановані традиції та прогресивні технології

Уманський національний університет садівництва – один із найстаріших закладів вищої освіти в Україні: цього року він святкує 175-ту річницю свого заснування. Протягом усього періоду функціонування навчальний заклад славився високим професіоналізмом науково-педагогічного колективу та випускників, які завжди були жаданими працівниками на підприємствах і в організаціях аграрної сфери. Тривалий період провадження освітньої діяльності заклав якісні підвалини навчального процесу, що вже давно набули рис усталених і шанованих традицій, що укріплюють поступ професіоналів Уманського НУС в інноваційне майбутнє, сповнене прогресивних технологій.

То який він, сучасний молодий фахівець, випускник одного з найстаріших факультетів університету? Чи готовий він до конкурентної боротьби на ринку праці?
Про це та багато іншого поговоримо з деканом факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС, кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом Сергієм Щетиною.

– Сергію Васильовичу, цьогоріч університет святкує поважний ювілей – майже два століття діяльності у сфері освіти і науки. Які відмінності існують у рівні та програмах підготовки майбутніх фахівців на початку заснування навчального закладу та нині?
– Головне училище садівництва розпочало свою діяльність 1844 року та стало єдиним вишем такого профілю на території всієї тодішньої Російської імперії, а його випускників вважали елітою садівничої професії. Секрет успіху та високого рівня підготовки молодих фахівців протягом усього періоду функціонування навчального закладу полягає у формуванні навчальних програм, що враховують вимоги часу та галузі. Зокрема, якщо раніше для поглибленого вивчення садівництва як окремої сфери господарювання потрібно було вивчити супутні предмети (наприклад, бджільництво), то ця дисципліна включалася до освітньої програми. Так само відбувається і зараз: освітні програми поновлюються залежно від тенденцій ринку та вимог професії, враховуючи особливості провадження садівничої діяльності в умовах науково-технологічного прогресу та різноманітності інноваційних засобів.

– Як можна охарактеризувати молодого фахівця тоді та зараз?
– Визначні риси тодішнього випускника та сучасного молодого фахівця, що закінчив навчання на факультеті плодоовочівництва, екології та захисту рослин, по суті залишаються усталеними протягом ось уже майже двох століть. Адже як на початку заснування навчального закладу, так і зараз – це інтелектуальні мислителі, освічені та прогресивні, готові до змін й активного впровадження у виробничий процес інновацій. Саме такі якості ми вважаємо пріоритетними, всіляко підтримуючи та культивуючи їх у молодих спеціалістах.

– Які ж конкретно заходи дають змогу вашому навчальному закладу досягати такого результату?
– Одним із найдієвіших елементів освітньої діяльності та найважливішою складовою навчального процесу в Уманському НУС є, безумовно, виробнича практика. Саме на практиці студенти мають гарну можливість закріпити набуті під час лекцій і практичних занять знання, безпосередньо відчути тонкощі обраної справи, напрацювати власний стиль у ключових професійних елементах. А ще це дає змогу майбутнім фахівцям розкрити свої наукові здібності, адже наявний багаж теорії у поєднанні з практикою досить часто породжує нові запитання, що потребують виваженої й обґрунтованої відповіді. І саме синтез напрацьованого попередниками досвіду, примноженого на молодий ентузіазм і допитливий розум, дає можливість нам виховувати фахівців вищого професійного ґатунку. Саме вони є тим новим поколінням професіоналів, новою генерацією, що здатна не лише розвивати обрану сферу діяльності, а й виводити її на принципово новий рівень.
Також факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин підтримує зв’язки із зарубіжними навчальними закладами: Познанською, Варшавською, Люблінською рільничими академіями. Невіддільним складником підготовки фахівців є практика студентів за кордоном у спеціалізованих фермерських господарствах Німеччини, Франції, Польщі, Данії, Фінляндії.
Найкращі студенти факультету отримують іменні стипендії, їх нагороджують грошовими преміями, заохочують екскурсійними поїздками до історичних місць України.

– Тоді цілком логічне запитання: які спеціальності опановують студенти на факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин Уманського НУС і які умови вступу?
– Наразі на факультеті здійснюють підготовку за шістьма актуальними та сучасними спеціальностями: «Садівництво та виноградарство», «Захист і карантин рослин», «Екологія», «Технології захисту навколишнього середовища», «Науки про землю», «Біологія». А для вступу потрібно виконати такі умови:

Для вступу абітурієнти подають такі документи:
1. Оригінали та копії документа про освітній ступінь та додаток до нього.
2. Військовий квиток або приписне свідоцтво (для військовозобов’язаних).
3. Оригінали та копії сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання виданих у 2017, 2018 та 2019 рр. (сертифікат іноземної мови лише 2018 р. та 2019 р.) – для вступників на основі повної загальної середньої освіти.
4. Копію паспорта та реєстраційний номер облікової картки платника податків.
5. Кольорові фотокартки розміром 3 х 4 см (4 штуки).
6. Довідка про реєстрацію місця проживання особи (додаток 13) – для зареєстрованих у селах випускників сільських шкіл 2019 р.

Строки вступної кампанії:
Для випускників шкіл:
– реєстрація електронних кабінетів та завантаження необхідних документів стартує 1 липня 2019 р.;
– прийом заяв та документів – з 10 по 22 липня 2019 р.
Для випускників технікумів та коледжів:
– прийом заяв та документів – з 10 по 22 липня 2019 р.
Для здобуття ступеня магістра:
– прийом заяв та документів – з 1 по 30 липня 2019 р.

Чекаємо всіх, хто любить природу та прагне пізнати секрети рослинного світу, ставши кращим в обраній професії!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x