Десять правил безпечного купання у водоймах влітку

Десять правил безпечного купання у водоймах влітку

Через спекотну погоду все більше людей надає перевагу відпочинку біля водойм. Але не всі дотримуються правил безпечної поведінки на воді, а це, на жаль, стає основною причиною нещасних випадків. Купатися треба на пляжах і водних станціях, адже місця колективного відпочинку завжди мають необхідні засоби для надання допомоги потерпілим. Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода та рівне дно.

Як безпечно поводитися на воді:
1. Купайтеся краще вранці або ввечері, коли немає небезпеки перегрівання. Температура води має бути не нижчою за +17°. Плавайте не більше ніж 20 хвилин, причому час треба збільшувати поступово, починаючи з 3−5 хвилин.
2. Не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для більшої тепловіддачі. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м’язів, що призводить до припинення дихання.
3. Не входьте у воду в стані сп’яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.
4. Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з поступовим схилом та твердим і чистим дном. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях.
5. Не запливайте далеко, навчіться «відпочивати» на воді. Для цього обов’язково треба вміти плавати на спині.
6. Якщо вас захопило плином, не намагайтеся з ним боротися. Пливіть за течією, поступово, під невеличким кутом наближаючись до берега.
7. Не розгублюйтеся, навіть якщо потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок у бік, випірнути.
8. У водоймах із водоростями намагайтеся плисти поблизу самої поверхні води, не чіпайте рослини й не робіть різких рухів.
9. Обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах. Вітром або течією їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – захлиснути, із них може вийти повітря і вони втратять плавучість. Купання з маскою, трубкою і ластами потребує особливої обережності. Не плавайте з трубкою при сильних хвилях на воді. Не наближайтеся до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас.
10. Купання дітей не має проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати. Не залишайте біля води малят.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x