Тематична екскурсія «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини 19-20 ст.»

Тематична екскурсія «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини 19-20 ст.»

Тематична екскурсія «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини 19-20 ст.»

Нещодавно відбулося відкриття унікальної виставки народної ікони Середньої Наддніпрянщини 18-19 ст. з фондів Черкаського обласного краєзнавчого музею. У фондах музею зберігається велика колекція народних (хатніх) ікон, які зібрані з різних куточків Черкащини. На виставці представлено 50 ікон.

Останній раз ікони експонувалися у 1991 р.

Екскурсія відбудеться у виставковому залі.

Майже в кожній сільській хаті були ікони. Вони займали центральне міце, на покутті «…під стелею на тій стіні, де стояв стіл.” Ікони відгравали як релігійну, так і декоративну функцію в хаті. Люди називали ікони «богами» або «образами»За традицією звичайно було від шести до десяти ікон в хаті. Бaгатші господарі мали більше ікон.

Ікони відігравали важливу роль у житті селян, а їхня присутність необхідна в найголовніших подіях людського життя – народженні, весіллі та похороні. Люди молились до ікон і просили допомоги та благословення в різних життєвих ситуаціях. Не всі ікони були біблійні або канонічні. Джерелом багатьох ікон був фольклор та народні перекази і легенди українських сіл. Тому часто бачимо святих на іконах, лиця яких схожі на сільські лиця, а вбрання нагадує тогочасове, селянське.

Запис за тел: (097)098-36-76.

Організатор: Обласний краєзнавчий музей
Дата: 18 серпня 2019, 15:00 – 16:00
Де: вул. Слави, 1

Деталі за посиланням
Ціна
дорослі – 35 грн., пенсіонери, студенти – 25 грн., діти – 20 грн.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x