Стерилізуємо банки

Стерилізуємо банки

* Обпарювання. Старий і надійний спосіб, яким користувалися ще наші прабабусі. Необхідна велика каструля для банок і менша – для кришок. Наливають чисту воду в каструлю і ставлять на плиту. Зверху на каструлю кладуть металеве сито або ґрати із духовки, або будь-який інший обмежувач для банки, щоб вона не потрапила в каструлю. На нього ставлять банки догори дном. Якщо конструкція дозволяє, можна ставити одночасно декілька банок. Вода закипає і обпарює тару, стерилізація відбувається протягом 15 хв, поки краплі пари, що осіли на банку, не почнуть стікати. Після цього банки можна виставити, не перевертаючи, на чисту тканину (наприклад, рушник без ворсу або іншу чисту і гладку тканину), пропрасовану із двох боків. Так можна зробити кілька партій банок. Зберігати банки можна протягом 2 днів, але не перевертати і не торкатися горлечка банки, щоб не занести мікроорганізми. Кришки кип’ятять у воді близько 15 хв безпосередньо перед закриванням.
* Кип’ятіння. У велику каструлю на дно треба покласти дерев’яні ґрати або дощечку, зверху поставити банки і залити водою так, щоб вона повністю покрила тару. Банки краще встановити так, щоб вони не торкалися одна одної при кип’ятінні, тому краще поставити між ними капронові кришки або гладку тканину. Кришки можна кип’ятити разом із банками або окремо. Кип’ятити протягом 15 хв. Банки виймають одразу, не чекаючи вистигання води.
* Пароварка. Банки завантажують у пароварку і вмикають режим варіння на 15 хв. Разом із тарою можна покласти і кришки.
* Мікрохвильова піч. У банки налити води на 1 см і поставити мікрохвильовку на потужність 700–800 Вт. Вимкнути пристрій на 2–3 хвилини. Вода закипить, а банки простерилізуються парою. Якщо банок багато, час потрібно збільшити. Кришки стерилізувати просто у воді на плиті.
* Духовка. Після миття мокрі банки поставити у духовку й увімкнути її на 160° С. Нагрівати, доки краплі повністю не висохнуть.
* Посудомийна машина. Завантажити чисті банки у посудомийну машину й поставити без порошку та інших добавок на режим із найвищою температурою (не нижче ніж 60° С. Кришки краще кип’ятити окремо у воді на плиті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x