10 продуктів для тих, хто прагне бути активним та сильним

10 продуктів для тих, хто прагне бути активним та сильним

Достатня кількість калію необхідна для того, щоб забезпечити роботу серця, нирок, мозку та м’язових тканин. Дефіцит калію призводить до стомлюваності, дратівливості, підвищення тиску і навіть збільшення маси тіла.

Калій − це важливий елемент, необхідний для того, щоб забезпечити роботу життєво важливих внутрішніх органів та підтримувати водно-сольовий баланс організму. Зокрема, калій необхідний для нормального функціонування серця, нирок, мозку та м’язових тканин. Серед симптомів дефіциту калію − головні болі, зневоднення, сильне серцебиття, набрякання гланд. Окрім того, дефіцит калію призводить до втоми, дратівливості, м’язових спазмів, збільшення маси тіла та підвищення кров’яного тиску.
Рекомендована добова норма калію для дорослих становить від 1 800 до 5 000 міліграмів, для дітей − від 600 до 1 700 міліграмів.

У ЧОМУ КОРИСТЬ КАЛІЮ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ
Робота м’язів. Одна з основних переваг споживання продуктів, багатих на калій, – це зменшення м’язових спазмів та збільшення сили м’язів. Тому людям, які активно займаються спортом, необхідно споживати достатню кількість калію, адже один із основних проявів дефіциту цього мікроелемента − це м’язові спазми і судоми.
Серцево-судинна система. Деякі дослідження підтвердили, що високий рівень калію в організмі знижує ризик серцевого нападу. Крім того, відомо, що калій корисний для людей, які страждають від підвищеного тиску. У такому разі рекомендують споживати багато фруктів і овочів, при цьому обмежувати продукти з високим вмістом натрію.
Захист від остеопорозу. Як відомо, калій разом із кальцієм і фосфором впливає на стан кісток. Деякі дослідження встановили зв’язок між рівнем калію та станом кісток (щільністю кісткової тканини).

10 ПРОДУКТІВ ІЗ ВИСОКИМ ВМІСТОМ КАЛІЮ
Коли йдеться про калій, більшості людей згадує банани (у середньому банані − приблизно 400 мг калію). Отже, в яких продуктах, крім бананів, міститься найбільше калію?
1. Квасоля. Вона не тільки смачна і поживна, але й корисна. У 100 грамах звичайної білої квасолі міститься більше як 500 мг калію. Рівень цього мікроелемента може відрізнятися залежно від виду бобових (стручкова квасоля, лімська квасоля, сочевиця, горох, соєві боби).
2. Шпинат. Це корисний за своїм складом продукт, що містить вітаміни А, Е, К, а також кальцій, залізо та магній. Крім того, у 100 грамах шпинату – 558 мг калію. Також багато калію у листовому буряку і кучерявій капусті або капусті браунколь.
3. Солодка картопля. На подив, у солодкій картоплі калію більше, ніж у бананах. Середня солодка картоплина, запечена зі шкіркою (114 г), містить більше як 500 мг калію.
4. Томатні соуси, пасти та кетчупи. Свіжі помідори й без того корисні, проте в томатних соусах і томатному пюре калію набагато більше: у чверті чашки томатної пасти − понад 600 мг калію. Також на калій багаті томатний сік та кетчуп.
5. Йогурт і кефір. Це багаті джерела калію. Залежно від жирності та виробника, чашка йогурту або кефіру може містити понад 500 мг цього мікроелемента. Крім того, і йогурт, і кефір багаті на пробіотики, що корисні для стану кишечнику й організму в цілому.
6. Сухофрукти. У 100 грамах кураги – 1 162 мг калію. Інші джерела калію − сушені персики, чорнослив і родзинки.
7. Риба і морепродукти. На калій багаті різні сорти риби: лосось (у 100 г – 682 мг калію), зубастий терпуг, палтус, жовтоперий тунець, кілька, оселедець, скумбрія, молюски тощо.
8. Авокадо. У 100 грамах авокадо − 485 мг калію. З авокадо можна приготувати безліч смачних страв, зокрема салати і соуси для салатів.
9. Гарбуз. Він містить багато корисних мікроелементів і мало калорій. Із гарбуза можна приготувати кашу, пиріг, суп-пюре тощо.
10. Молоко. Крім кальцію, фосфору та інших корисних речовин, молоко містить калій (більше як 300 мг у склянці молока жирністю 1 %). Якщо не любите саме молоко, спробуйте приготувати молочні смузі з фруктами та овочами – такі напої не тільки корисні, але й смачні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x