На Черкащині обговорили брак кадрів у медичній сфері

На Черкащині обговорили брак кадрів у медичній сфері

Круглий стіл на тему «Підготовка кадрів для системи охорони здоров’я в умовах медичної реформи» відбувся 12 липня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Про це повідомляє кореспондент «Нової Доби».
На Черкащині обговорили брак кадрів у медичній сферіПід час заходу ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко повідомив, що університет отримав ліцензію на підготовку майбутніх лікарів.

– Цього року на базі нашого університету відкрито навчально-науковий центр «Медичний інститут». Ми уклали угоди з провідними медичними закладами Черкащини та вже розпочали набір абітурієнтів за спеціальністю «Медицина».
У зібранні взяли участь представники медичної галузі України: президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк, директор інституту урології Національної академії медичних наук України Сергій Возіанов, директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. Шалімова Олександр Усенко, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імeні М. Амосова, академік НАМН України Анатолій Руденко, в. о. голови ОДА Тарас Висоцький, керівники галузі охорони здоров’я Черкас і області, лікарі.
Учасники круглого столу наголосили, що в Україні відчувається брак фахівців у будь-яких сферах, зокрема в медицині. Відкриття нової спеціальності повинно сприяти зменшенню дефіциту лікарських кадрів на Черкащині, який сьогодні сягає близько 1,5 тис осіб.
На Черкащині обговорили брак кадрів у медичній сфері

– Ми активно говоримо про медичну реформу, зокрема, про будівництво амбулаторій в селах, районах. Це все добре, але існує проблема: молодь не хоче повертатися в село. Медичних працівників першої і другої ланки недостатньо. Важливим для області є рішення Черкаського національного університету відкрити нову спеціальність з підготовки медичних фахівців. Національна академія медичних наук України готова до співпраці. Наші співробітники можуть приїхати та провести заняття, щоб заохотити ще більше студентів, – зауважив Віталій Цимбалюк та додав, що причиною недобору кадрів є виїзд спеціалістів за кордон: «У нас в Україні брак не лише лікарів, а й медсестер. В одній із провідних європейських клінік мені сказали, що кращих медсестер, ніж в Україні, не існує. Мені здається, що від масового виїзду за кордон працівників стримує лише незнання іноземних мов».
Ректорка Черкаської медичної академії Інна Губенко зазначила, що випускників цього закладу вищої освіти запрошують на роботу в Німеччину. Їм пропонують не лише гідну зарплату, а й безкоштовне вивчення мови й тримісячну практику.
Тарас Висоцький висловив сподівання, що викладачі, які будуть працювати у новоствореному ННЦ, зможуть забезпечити фахову підготовку для майбутніх працівників медичної сфери:
– Зараз ми будуємо в сільській місцевості 25 амбулаторій, повністю обладнаних відповідно до вимог. На жаль, якісного кадрового забезпечення в нас немає. Якщо в інших сферах технології дають змогу пришвидшувати навчання, то в медицині це довгий процес. Більшість розуміє, що результат діяльності новоствореного підрозділу стане помітний лише через 10 років. Ми сподіваємося на успіх і на те, що згодом у лікарні прийдуть молоді, розумні, ініціативні медики.

Керівник Звенигородської центральної районної лікарні Вардан Айрапетян зауважив, що якщо хоча б половина випускників залишиться працювати на Черкащині – це все одно буде суттєвим полегшенням.
Під час заходу учасники порушили питання щодо матеріально-технічного забезпечення медичних установ, заробітну платну медперсоналу, а також питання проходження якісної практики молодими фахівцями.
Як наголосив Віталій Цимбалюк, у підготовці лікаря величезну роль відіграє практична робота, зокрема, у період проходження інтернатури. Для черкаських інтернів можуть бути створені досить сприятливі умови. У місті є непогані лікарі, що практикують і можуть навчити інших.
Сергій Возіанов зазначив, що, незважаючи на відмінність в університетських навчальних програмах, український лікар із 10-15-річним досвідом роботи не поступається найкращим американським, німецьким або швейцарським лікарям.
На Черкащині обговорили брак кадрів у медичній сфері
– В області катастрофічно не вистачає сімейних лікарів. Ситуація ускладнюється кількістю працівників пенсійного віку, що незабаром вийдуть на відпочинок, а також міграцією молодих працівників у більш великі міста та за кордон, зауважив Михайло Лобас та додав, що до 2017 року Черкаська область не мала вищого навчального медичного закладу. З 2015 року керівництвом області велися перемовини щодо відкриття в Черкасах філій медичних університетів України. Це не знайшло підтримки з їхнього боку.
За словами Михайла Лобаса, у 2016 році Медичний коледж реорганізовано в Черкаську медичну академію. У 2017 році установа отримала ліцензію Міністерства освіти і науки України на підготовку фахівців за другим (магістерським) рівнем за спеціальностями «Медсестринство» та «Медицина». У вересні 2018 року вже розпочато фахівців за другим (магістерським) рівнем за спеціальністю «Медицина (професійна кваліфікація – лікар)». Перший випуск відбудеться у 2024 році в кількості 30 осіб.

– Відкриття медичного факультету в Черкаському національному університеті забезпечить підготовку висококваліфікованих лікарів та дозволить покращити кадрове забезпечення медичних установ області. Вирішення порушеного питання неможливе лише за рахунок відкриття навчальних закладів, необхідно на державному рівні розробити нормативно-правові акти щодо зміцнення авторитету професії лікаря. Це можливо лише за умов, коли медичні фахівці отримуватимуть гідну заробітну плату, матимуть відповідні умови праці та соціально-правовий захист.
Ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко і президент Національнї академії медичних наук України академії Віталій Цимбалюк підписали меморандум про співпрацю під час заходу.
Довідково, у квітні 2018 року рішенням вченої ради ЧНУ створено кафедру фундаментальної медицини. Кадровий склад кафедри складається з штатних працівників, зокрема кандидатів медичних, біологічних і психологічних наук, доцентів. У їхньому розпорядженні перебувають двадцять три навчальних приміщення, оснащених комп’ютерною технікою і сучасним навчальним обладнанням. Лабораторні та практичні заняття відбуватимуться на базі навчально-наукових інститутів природничих наук, фізичної культури, спорту та здоров’я, навчальної лабораторії медичної і фізичної реабілітації санаторію-профілакторію «Едем» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, а також клінічних відділень лікувальних комунальних закладів, зокрема Черкаського обласного онкологічного диспансеру і Черкаської обласної лікарні. Навчання проходитиме двома мовами: українською та англійською.
Із лютого 2019 року на базі ЧНУ ім. Богдана Хмельницького функціонує навчально-науковий центр «Медичний інститут Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького».

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x