Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового

Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового

За повідомленням Державної фіскальної служби України 16 липня проводиться технічне обслуговування системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Нагадуємо, від 1 липня запроваджено систему електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕРП та СЕ). Суб’єкти господарювання, які відповідають визначенню платників акцизного податку, зобов’язані зареєструватися платниками цього податку та зареєструвати усі акцизні склади, розпорядниками яких вони є.Від 1 липня підлягає ліцензуванню виробництво, зберігання, оптова та роздрібна торгівля пальним. З 1 липня заборонений відпуск пального без витратомірів-лічильників/рівнемірів-лічильниківз акцизного складу з резервуарами понад 20000 куб. метрів.

Для роботи в нових умовах платникам відповідного виду діяльності необхідно до початку діяльності зареєструватися в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, зареєструвати акцизні склади і отримати ліцензії. Також це повинен зробити і платник – розпорядник акцизного складу, який використовує пальне виключно для потреб власного споживання.

Основні дати та рекомендовані форми електронних документів

з 1 до 15 липня 2019 року (включно) здійснюється формування обсягу залишку пального для перенесення з діючої до 1 липня 2019 року системи СЕАРП до нової системи СЕАРП та СЕ та реєстрація акцизних накладних / розрахунків коригування, складених до 30 червня 2019 року (в системі СЕАРП) – за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 № 218. Термін реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування, складених до 30 червня 2019 року (включно) – до 15 липня 2019 року (включно);

розподіл обсягів залишку пального / спирту етилового між акцизними складами для формування ліміту пального / спирту етилового, на який платник може складати акцизні накладні:

з 16 до 20 липня 2019 року (включно) – реєстрація першого примірника акцизної накладної, складеної для розподілу пального між акцизними складами / пересувними акцизними складами;

з 16 до 22 липня 2019 року (включно) – реєстрація другого примірника акцизної накладної, складеної для розподілу пального між акцизними складами / пересувними акцизними складами;

протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 липня 2019 року – врахування в СЕАРП та СЕ обсягів спирту етилового, яке здійснюється шляхом подання платниками акту проведення інвентаризації спирту етилового станом на початок дня 1 липня 2019 року.

Рекомендована форма акцизних накладних та розрахунків коригування для складання цих документів на операції з реалізації пального та спирту етилового, здійснені з 1 липня 2019 року, розміщена на офіційному вебпорталі ДФС за адресою: www.sfs.gov.ua > Електронні форми документів > Акцизний податок (рекомендовані форми електронних документів):

для пального – Акцизна накладна форми «П», Розрахунок коригування акцизної накладної форми «П»;

для спирту етилового – Акцизна накладна форми «С», Розрахунок коригування акцизної накладної форми «С».

Термін реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування, складених з 1 липня до 31 липня 2019 року (включно) – з 23 липня до 15 серпня 2019 року (включно).

До уваги новостворених з 1 липня платників акцизного податку та які придбали скраплений газ! Для врахування в СЕАРП та СЕ обсягів залишку пального, облік якого у СЕАРП не здійснювався, Порядком електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 №408, передбачено можливість подання платником без сплати акцизного податку у період з 16 до 20 липня 2019 (включно) заявок на поповнення обсягів залишку пального станом на 1 липня 2019 року:

для обсягів залишку пального, яке станом на 01.07.2019 р. обліковується у суб’єктів господарювання, які до 1 липня п.р. не підпадали під визначення платників акцизного податку, а з 1 липня підпадають під таке визначення. У цьому випадку заявки на поповнення подаються тільки зазначеними платниками, а вказані у цих заявках обсяги пального можуть надалі використовуватися виключно для власного споживання або промислової переробки;

для обсягів скрапленого газу, придбаного на спеціалізованих аукціонах для потреб населення відповідно до Порядку організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату власного видобутку і скрапленого газу, затвердженого постановою Кабміну від 16.10.2014 № 570.

Рекомендовані форми Заявки на поповнення (коригування) залишку пального та Заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового також розміщені на офіційному вебпорталі ДФС за адресою: www.sfs.gov.ua > Електронні форми документів > Акцизний податок (рекомендовані форми електронних документів).

Як обліковуються в СЕАРП та СЕ обсяги ввезеного на митну територію України у період з 1 до 15 липня 2019 року (включно) пального або спирту етилового (послідовність):

16 липня 2019 року – зараховуються автоматично на підставі оформлених належним чином митних декларацій у розрізі платників податку та умов оподаткування пального або спирту етилового за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;

з 16 до 22 липня 2019 року (включно) – розподіляються між акцизними складами пересувними, що використовуються під час такого ввезення, на підставі акцизних накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних, складених платником податку – розпорядником таких акцизних складів пересувних.

Про витратоміри – лічильники і рівнеміри – лічильники

Наказом Міністерства фінансів України від 18 червня 2019 року №248 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 27 листопада 2018 року № 944» внесено зміни до Формату даних та структури Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів – лічильників рівня пального у резервуарі. Також у новій редакції викладено Довідки:

про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади пального, розташовані на них резервуари пального, витратоміри та рівнеміри;

про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального.

Форми довідок розміщені на офіційному вебпорталі ДФС за адресою: www.sfs.gov.ua

> Електронні форми документів > Акцизний податок (рекомендовані форми електронних документів).

Про обіг спирту з 1 липня

Від 1 липня із запровадженням СЕАРП та СЕ посилено контроль за обігом спирту. Зокрема, починаючи з 1 липня, для виробників спирту етилового Податковим кодексом встановлені вимоги щодо формування та реєстрації акцизних накладних в СЕАРП та СЕ, встановлення витратомірів-лічильників спирту етилового у місцях отримання та відпуску спирту. Такі лічильники повинні бути зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового. ДФС здійснює реєстрацію лише тих витратомірів-лічильників, які вже встановлені. Встановлення, заміна та технічне обслуговування витратомірів здійснюються у присутності посадової особи ДФС, яка проводить пломбування місць можливого доступу до спирту. Дані з цих витратомірів-лічильників мають співставлятися з СЕАРП та СЕ. Відвантаження спирту без лічильників з 1 липня заборонено.

Відповідальність за відсутність лічильників (ст. 1281.1 Податкового кодексу України)

Необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників рівня пального у резервуарі рівнеміра-лічильника на введеному в експлуатацію резервуарі, розташованому на акцизному складі, та/або витратоміра-лічильника на місці відпуску пального наливом з акцизного складу, розташованого на акцизному складі, а також необладнання та/або відсутність реєстрації в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового витратоміра-лічильника спирту етилового на місці отримання та відпуску спирту етилового, розташованого на акцизному складі,

– тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 20000 гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрований витратомір-лічильник / витратомір-лічильник спирту етилового.

Повторне протягом року вчинення на тому самому акцизному складі будь-якого з порушень, передбачених абзацом першим цього пункту,

– тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50000 гривень за кожний необладнаний резервуар та/або незареєстрований рівнемір-лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу або за кожне місце отримання та відпуску спирту етилового, та/або незареєстрований витратомір-лічильник / витратомір-лічильник спирту етилового.

На сьогодні платникам, які здійснюють зберігання та/або продаж пального головне управління ДФС у Черкаській області видало 222 ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним та 15 – на право зберігання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x