Чистимо підошву праски

Чистимо підошву праски

Сьогодні існує величезний вибір прасок. Та незалежно від особливостей конструкції і виробника, всі вони мають одну неприємну особливість: рано чи пізно підошва пристрою підгорає або забруднюється. Для цього існують спеціальні засоби. Знайти їх можна в супермаркетах чи господарських магазинах. Але такі засоби, якщо вони справді якісні, по-перше, коштують недешево, а по-друге, є далеко не в кожному магазині. Саме тому навіть найсучаснішій господині не завадить знати кілька секретів, якими наш народ користується вже не один десяток років.
Для ефективного очищення важливо знати, з якого матеріалу виготовлена підошва праски. Правила догляду за різними покриттями відрізняються. Виділяють три основні типи.

Тефлон. Як можна почистити антипригарну підошву праски? Не можна користуватися засобами, у складі яких є частки абразиву. Розчин для чищення має бути рідким, гелеподібним або у вигляді кашки. Обов’язково однорідним, без твердих крихт. Прибрати нагар із підошви праски з тефлоновим покриттям з допомогою солі, соди або із застосуванням жорсткої мочалки не варто навіть намагатися.
Алюміній. Цей вид покриття «стерпить» будь-які очищувальні процедури: рідка хімія, олівець, парафін, сіль чи нашатир. З такої поверхні зняти нагар можна навіть ножем, якщо пляма свіжа. А ось чистка лимонною кислотою алюмінієві протипоказана. «Лимонка» вступає в реакцію з металом і може утворити іржаві «лисини», тоді праска стане непридатною.
Кераміка. Керамічне покриття міцніше за тефлонове, але дуже чутливе до ударів і подряпин. Основне правило чищення те ж, що й у тефлону – відсутність абразивних складових, що можуть пошкодити підошву. Якщо пляма нагару свіжа й невелика, можна почистити керамічну підошву праски за допомогою дерев’яної кухонної лопатки. В інших випадках допоможуть рідкі та пастоподібні засоби і м’які губки.
Існують універсальні засоби, які можна використати для будь-якої підошви.

Добре очистити праску можна за допомогою перекису водню. Намочіть у ньому ватний диск та протріть підошву праски.
Якщо забруднення незначне, поверхню підошви праски посипте сіллю і відітріть нагар вологою губкою. Потім праску треба насухо витерти.
На аркуш чистого білого паперу (не газети) насипте достатньо солі (грамів 100), сильно нагрійте праску й водіть нею просто по соляному шарові. Залежно від ступеня забруднення повне очищення настає за 1–10 хв.
Нанесіть невелику кількість зубної пасти на вологу ганчірку і протріть нею підошву праски. Потім праску потрібно протерти вологою ганчіркою, щоб очистити від залишків зубної пасти, і натерти підошву сухим шматком вовняної тканини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x