Посіви сої під загрозою нашестя павутинного кліща

Посіви сої під загрозою нашестя павутинного кліща

Павутинний кліщ може знищити до 70% посівів сої, повідомляють фахівці фітосанітарної служби Черкаської області.

У період цвітіння і дозрівання рослин сої розпочинається заселення полів павутинним кліщем. Фітосанітари нагадують: оптимальними умовами для розвитку та розмноження цього шкідника є температура повітря 29–31°С, вологість 35–55% і гідротермічний коефіцієнт 1,1. Впродовж вегетаційного періоду сої розвиваються 3–4 генерації шкідника.

Станом на сьогодні розпочалося осередкове заселення рослин сої звичайним павутинним кліщем. Це комаха завдовжки 0,3–0,4 мм із чотирма парами ніг (личинки з трьома), сірувато-зелена, з темними плямами по обидва боки. Перед зимівлею павутинний кліщ набуває оранжево-червоного забарвлення. Тіло зверху вкрите щетинками, розташованими в 4 ряди.

У період масового заселення здатен знищити до 70% посівів сої. Втім окрім сої кліщ пошкоджує ще понад 150 видів рослин.

Посіви сої під загрозою нашестя павутинного кліща

Кліщ заселяє переважно нижній бік листків, де живе в павутині. Живиться соком рослин, проколюючи епідерміс листка, на якому утворюються світло-зелені плями, що надалі зливаються й утворюють знебарвлені ділянки (мармуровість).

У період формування та наливу бобів сої при заселенні 10% рослин або наявності 10 особин звичайного павутинного кліща на трійчастий листок рекомендується проводити обробітки інсектицидами з діючою речовиною: піриміфос – метил, клофентезин, біфентрин, абамектин, спіродиклофен, тебуфенпірад, гекситіазокс та іншими згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Обробітки інсектицидами потрібно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Обов`язково попереджати про час і місце робіт голів сільських і селищних рад та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни, – зазначають фахівці фітосанітарної безпеки.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x