З настанням теплої пори року зростає ризик захворювання на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Саме в цей період створюються сприятливі умови для збереження збудників у зовнішньому середовищі та їх розмноження у харчових продуктах та воді та об’єктах довкілля.
З метою застереження громадян від захворювання на гострі кишкові інфекції Держсанепідслужба у Черкаській області рекомендує дотримуватись простих, але важливих порад:
– перед приготуванням їжі та перед її споживанням мийте руки з милом;
– не купуйте м’яса і молочних продуктів та кондитерських виробів на стихійних ринках;
– купуючи будь-які харчові продукти вимагайте у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
– перевірте терміни придатності продуктів харчування перед тим, як їх споживати, за найменших сумнівів щодо якості – не вживайте!
– не купуйте акційні продукти харчування де термін реалізації закінчився;
– овочі і фрукти ретельно мийте, бажано ошпарити їх окропом;
– не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел;
– харчуючись на пляжі, у лісі, дбайте, щоб продукти не контактували з ґрунтом чи піском;
– вирушаючи на відпочинок, не беріть продуктів, які швидко псуються: ковбасних, молочних, кондитерських виробів, м’ясних салатів, паштетів та інших страв, які потребують охолодження під час зберігання;
– для купання та відпочинку використовуйте лише офіційно відкриті і придатні для цього пляжі;
– стежте, аби діти не брали до рота брудних продуктів, а також незнайомих ягід чи рослин;
– раз на тиждень слід обробляти содовим розчином іграшки, якими грається дитина.
– якщо раптом виникли симптоми кишкового захворювання, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!