Скарбниця вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин

Скарбниця вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин

Лохина містить у собі цілий калейдоскоп активних елементів: вітаміни − А, С, В1, В2, РР, К1, Е; бета-каротин і каротиноїди; мінерали − кальцій, фосфор, залізо, мідь, калій, натрій, магній; органічні кислоти − лимонну, оцтову, яблучну, бензойну, щавлеву; жирні кислоти; амінокислоти (8 незамінних і 12 замінних); ди- і моносахариди; дубильні речовини; клітковину; харчові волокна; пектини; флавоноіди; антоціани та інші антиоксиданти.

Цінність цієї речовини в тому, що вона виводить із організму радіоактивні метали та сприяє перистальтиці кишечнику, а також є джерелом живлення для кишкової мікрофлори. Антоціани, що входять до її складу, перешкоджають ослабленню пам\’яті і відновлюють її мнемонічну функцію. Лохина є одним із найкращих профілактичних засобів проти онкологічних, серцево-судинних захворюваннях, а також хвороби Альцгеймера.
Лохина містить каротиноїди, що при тривалому і регулярному вживанні ягоди в їжу сприятливо впливають на зорові функції. Ягоду корисно їсти при глаукомі та інших захворюваннях очей. У лохині є магній, завдяки якому вона діє на організм як заспокійливе. Ягоду рекомендують включати в раціон діабетикам. Вона не тільки покращує обмін речовин у тканинах, але і підсилює дію цукрознижувальних лікарських препаратів.
Сік лохини − джерело природних антиоксидантів. Він тонізує і зміцнює організм. Відвари лохини корисно пити людям із захворюваннями сечостатевої системи. Свіжа ягода також має протимікробні властивості.

Лохина – ягода не алергенна, але вживати її у великих кількостях не слід. В іншому випадку вона здатна викликати головний біль, нудоту, іноді і блювоту. Крім того, надмірна кількість антиоксидантів також може завдати організму шкоди. У цьому випадку вони погіршуватимуть відновлення м\’язів після фізичної роботи або ж пригнічуватимуть засвоєння кальцію та цинку. Протипоказанням до вживання лохини є дискінезія жовчних шляхів. Вагітним лохину потрібно вживати з обережністю і невеликими порціями. В іншому випадку ягода може спровокувати алергію. Матусям, які годують, вживати лохину не рекомендують взагалі або ж краще їсти обережно й малими порціями, оскільки вона може стати причиною діатезу у немовляти.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x