Секрети хрумких огірків

Секрети хрумких огірків

Попри те, що на прилавках сучасних магазинів в будь-яку пору року можна знайти мариновані й солоні огірки, більшість господинь продовжують робити власні заготівлі на зиму, особливо якщо вирощені вони своїми руками. Існують різні рецепти консервування огірків, кожен із яких має свою неперевершену особливість. При цьому існують загальні правила і навіть такі собі секрети правильного маринування та засолювання огірків, завдяки яким ви будете приємно здивовані отриманим результатом.

Відомо, що є спеціальні сорти для засолювання. Наприклад, Алтай, Бізнес, Авангард, Бригантина, Засолочний, Прекрасний, Надійний, Пальчик, Роднічок тощо. Ці огірки відрізняються тоншою шкіркою, тому при консервації краще вбирають рідину, тобто розсіл. Салатні сорти навпаки мають товсту шкірку і значно більші за розміром, а це не завжди зручно для наповнення банки. При виборі сировини важливо звернути увагу на її якість і свіжість. Ідеальний варіант – якщо засолювати у день збору врожаю. Але це, як правило, можливо, тільки якщо огірки вирощені на власному городі. Також зверніть увагу на те, щоб у банку потрапили представники одного сорту.

Мабуть, жоден рецепт приготування консервованих огірків не обходиться без спецій, зелені і прянощів. Вони також мають бути свіжими і високоякісними. Багато в чому це пов’язано з тим, що ці інгредієнти містять вітамін С і мають бактерицидні властивості. Саме прянощі і спеції є природними консервантами і сприяють тому, щоб розсіл не став мутним і банки не «вибухнули».
Огірки можна солити і маринувати. Головна відмінність у тому, що маринад для огірків обов’язково містить оцет або лимонну кислоту. При традиційному засолюванні цей інгредієнт навпаки не використовують. Тому солоні огірки вважають кориснішими, а розсіл з-під них можна пити. Він містить у собі калій, сік огірків, масла та ферменти прянощів і трав. Недолік маринованих огірків у тому, що оцет знижує вміст вітамінів і мікроелементів у консервованих продуктах.

Перед тим як укладати огірки в банки, потрібно замочити їх у холодній воді як мінімум на 5–8 годин. Це роблять для того, щоб у процесі заготовлення овочі не «зморщилися». Пролежавши потрібну кількість часу у воді, огірки стають більш пружними. Для збереження яскравого зеленого кольору багато господинь рекомендують облити овочі окропом і тільки потім опускати їх у холодну воду.
Для консервування огірків можна використовувати банки, різні за обсягом. Якщо у вас велика сім’я, то краще взяти трилітрову тару. А можна закрити невеликі баночки, вмісту яких вистачить на один обід або вечерю. Спочатку на дно банки укладають трави і прянощі. У кожному рецепті приготування перелік буде інакший. Потім черга переходить до огірків. Важливо укласти їх у банку щільно. Як правило, шари огірків перекладають новими шарами прянощів і трав.

Не знаєте, як приготувати огірки, щоб вони вийшли хрусткими? Секрет криється в якості води, яку використовують для розсолу. У м’якій овочі втрачають свою пружність, жорстка ж вода здатна надати їм присмак металу. Ідеальною водою для засолювання огірків вважають колодязну або джерельну. При консервуванні, як правило, використовують розсіл із концентрацією солі 6–8 %.

Огірки заливають гарячим розсолом так, щоб вони повністю були покриті рідиною. Далі банку накривають кришкою і ставлять прогріватися для стерилізації. Залежно від об’єму банки цей процес може зайняти від 6 до 15 хвилин. Дізнатися, коли слід закінчити прогрівання, вам допоможе колір огірків. Якщо із зелених вони стають більш оливковими, значить, температура в банці досягла 65–67 градусів, і можна перейти до процесу герметизації тари. Мариновані огірки можна зберігати при кімнатній температурі, а от для солоних краще вибрати прохолодніше місце. Ідеальним рішенням буде холодильник або льох.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x