Як боротися з хворобами на посівах сої

Як боротися з хворобами на посівах сої

Погодні умови (різке коливання температури повітря, локальні дощі) сприяли ураженню і розвитку хвороб сої: септоріозу, пероноспорозу, аскохітозу, альтернаріозу, церкоспорозу. Повідомляють в Управлінні фітосанітарної безпеки.

Cепторіоз

Як боротися з хворобами на посівах сої

Джерела інфекції септоріозу – заражені рослинні рештки та насіння. На сім\’ядолях з’являються округлі поверхневі червоно-коричневі плями діаметром 6-10 мм з численними пікнідами. На справжніх листках – плями двох типів: червонувато-бурі, незграбні, дрібні і великі 1-5 мм в діаметрі, обмежені жилками. Таке листя опадає.

Розвиток септоріозу починається з нижніх листків. На бобах плями значно дрібніші, ніж на листках. На стеблах плями видовжені, буро-коричневі. Протягом вегетаційного періоду гриб поширюється пікноспорами, багаторазово заражаючи листя сої.

Інкубаційний період становить 7-10 днів.

Пероноспороз

Як боротися з хворобами на посівах сої

У період вирощування розсади в уражених рослинах на верхній стороні сім\’ядоль і листя утворюються блідо-жовті, жовті розпливчасті (неправильної форми) плями. При високій відносній вологості повітря на нижньому боці листків, в місцях уражень, формується світло-сірий пухкий наліт, який складається з конідіального спороношення гриба. На початку розвитку пероноспорозу плями невеликі, точкові, поодинокі або численні. У міру прогресування захворювання вони збільшуються в розмірі, набувають коричневого забарвлення і можуть покривати всю поверхню листка. Сильно уражені рослини загнивають і гинуть протягом декількох днів. На дорослих рослинах хвороба проявляється зазвичай на нижніх листках.

Аскохітоз

Як боротися з хворобами на посівах сої

Аскохітоз з’являється зазвичай в середині літа на листі, стеблах і бобах у вигляді бурих плям двох типів: великих концентричних без облямівки й округлих або трохи подовжених з темно-червоною облямівкою. На листі гриб провокує появу опуклих темно-коричневих плям різноманітної величини і форми. У центрі плям знаходяться крапкові чорні пікніди. На стеблах – дрібні, точкові або подовжені виразки. На бобах плями темно-коричневі, опуклі. При пошкодженні стулок бобу насіння не утворюється. Хвороба може бути причиною суттєвого неврожаю зеленої маси і зерна. Уражене зерно має низьку схожість.

Церкоспороз

Як боротися з хворобами на посівах сої

Церкоспороз вражає всі наземні органи рослини. На сім\’ядолях з’являються коричневі поверхневі плями або наскрізні виразки з темно-бурим обідком і рясним брудно-сірим спороношенням. На листі і бобах – плями світло-сірі з чітко вираженим обідком, темно-сірий наліт спороношення виступає з нижньої сторони плям. На стеблах плями фіолетово-червоні, витягнуті, з коричневим обідком з нечисленним спороношенням. На насінні розрізняють два види плям: одні опуклі або поверхневі з різким коричневим обідком, інші – опуклі, темно-коричневі без обідка з розпливчастими краями.

Заходи захисту

Розвиток на посівах сої зазначених вище хвороб обмежує обробіток рослин такими рекомендованими фунгіцидами:

– діюча речовина піраклостробін+ епоксиконазол: абакус (1,5 л/га);

– д.р. пікоксістробін+ ципроконазол: аканто плюс 28 (0,75-1,0 л/га);

– д.р. азоксистробін+ манкоцеб: глорі (1,5-2,0 л/га),

– д.р. азоксистробін+ ципроконазол: амістар екстра 280 SC (0,5-0,75 л/га), капітал (1,2 л/га), таффін 320 (0,4-0,7 л/га), А-Зокс 320 (0,4-0,7 л/га), комплер (0,4-0,7 л/га);

– д.р. пропіконазол+ прохлораз: бампер супер (0,8-1,5 л/га), імпера голд (0,8-1,5 л/га);

– д.р. цимоксаніл+ міклобутаніл: Док ПРО (0,4-0,6 кг/га);

– д.р. тебуконазол+ тіабендазол: кіпер (0,8-1,0 л/га);

– д.р. тебуконазол+ трифлоксістробін: коронет 300 SC (0,6-0,8 л/га);

– д.р. сульфат міді триосновний: купроксат (1,0-2,0 л/га);

– д.р. тебуконазол+ азоксистробін: кустодія (1,0-1,2 л/га), брандер (0,8-1,0 л/га);

– д.р. протіоконазол+ флуопірам: пропульс 250 SE (0,8-1,0 л/га);

– д.р. азоксистробін+ епоксиконазол: спіріт (0,3-0,7 л/га);

– д.р. цимоксаніл+ фамоксадон: танос 50 (0,4-0,6 кг/га);

– д.р. алюмінію фосфіт+ фосфориста кислота: фитал (2,5-3,0 л/га);

– д.р. карбендазим+ флутріафол: фулгор голд 500 (0,6 л/га);

– д.р. тіофанат-метил+ тетраконазол: ямато (1,5 л/га);

– д.р. ципроконазол+ епоксиконазол: ракурс (0,3-0,6 л/га) та інші засоби, включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Фітосанітари застерігають: обробітки фунгіцидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Обов`язково попереджайте про час і місце робіт голів сільських і селищних рад та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x