За порушення «органічного» законодавства штрафуватимуть до 100 тисяч гривень

За порушення «органічного» законодавства штрафуватимуть до 100 тисяч гривень

Із 2 серпня набуває чинності закон №2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». За порушення вимог «органічного» законодавства передбачені досить серйозні штрафні санкції. Повідомляє AgroPolit.com.

Залежно від виду порушення, такі стягнення становлять від 12,5 тис. грн. до понад 100 тис. грн. Розміри штрафів визначені в мінімальних заробітних платах, тому зі збільшенням розміру мінімальної зарплати зростатимуть і штрафи. Про це розповів голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

Відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції несе виробник. У разі виявлення порушення законодавства у цій сфері Держпродспоживслужба видає йому відповідний припис про усунення цих порушень. Паралельно про це повідомляють орган сертифікації.

Якщо ж порушення своєчасно не усунуті, то оператора ринку штрафують:

· для юридичних осіб розмір штрафних санкцій складає 8 мінімальних заробітних плат (*33 384 грн.);

· для фізичних осіб-підприємців – 5 (*20 865 грн).

За маркування продукції державним логотипом для органічної продукції або використання у маркуванні позначень та написів «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» або будь-яких однокореневих чи похідних слів від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами за відсутності сертифіката — штраф від 8 (для юридичних осіб) до 5 (для фізичних осіб — підприємців) мінімальних заробітних плат.

Неправомірна видача сертифіката карається накладанням штрафу в розмірі 16 мінімальних зарплат (*66 768 грн), якщо впіймали на цьому повторно — розмір штрафу зростає аж до 24 мінімальних заробітних плат (*100 152 грн).

Особи, які реалізують неорганічну продукцію, марковану як органічна, також нестимуть відповідальність. Якщо продукція вводиться в обіг без «органічного» сертифіката — штраф становить від 8 (юридичні особи) до 5 (фізичні особи-підприємці) мінімальних зарплат.

Враховуючи бюрократичні нюанси, перевірки на ринку органічної продукції за новим законодавством будуть здійснюватися вже із 2020 року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x