Фосфор: чим важливий і де його шукати

Фосфор: чим важливий і де його шукати

Здорові зуби і кістки, бадьорість і гарне самопочуття, чудові пам’ять та інтелект – усім цим ми зобов’язані фосфору, що наявний у кожній клітині нашого організму. Два найпоширеніші мінерали в тілі людини – фосфор і кальцій. Цей тандем відповідає за міцність кісткової тканини і загальний стан здоров’я. Як і в природі, в організмі фосфор «активний», коли вступає в біохімічні реакції з іншими елементами.
Але для його повноцінної «роботи» необхідні й інші речовини. Крім кальцію, він взаємодіє з вітаміном D, калієм і магнієм, тому в раціоні мають бути продукти, багаті не тільки на фосфор, але й на інші елементи.

Зуби і кістки містять близько 70 % цього елемента, інша частина розподілена по всіх клітинах організму, а важливий він для:
– кісткової системи, оскільки разом із кальцієм формує її мінеральну структуру, відповідає за ріст клітин. При цьому обов’язковим має бути співвідношення кальцію до фосфору 2:1 (при порушенні балансу кістки стають крихкими);
– обмінних процесів й енергоживлення організму (передає отриману з їжею енергію тканинам і нервам). Власне, без нього ми не могли б ні ходити, ні мислити;
– серцево-судинної системи;
– роботи центральної нервової системи, оскільки бере участь у засвоєнні білків і жирів;
– функціонування нирок, беручи участь в процесі фільтрації;
– правильного формування всіх систем організму у дітей, особливо – головного мозку.
Також елемент входить до складу амінокислот і ДНК, тому переоцінити його роль неможливо.

Дефіцит і його причини
Спектр патологічних станів при зниженні рівня фосфору в організмі досить широкий. Можливі такі симптоми і захворювання:
– больові відчуття в кістках, їхня крихкість, остеопороз;
– зниження працездатності, пам’яті та інтелекту, апатія, сонливість, часта втома;
– тремтіння й оніміння кінцівок;
– дратівливість, головні болі, тривожні стани без причини;
– втрата апетиту;
– переривчастий подих;
– зміни ваги.
При дефіциті фосфору у дітей руйнуються зуби і кістки, знижується інтенсивність росту. До зниження рівня фосфору можуть призвести: неповноцінний раціон, захворювання (діабет , алкоголізм, целіакія, хвороба Крона), голодування і медикаменти (сечогінні, деякі антациди). Виправити ситуацію можна врегулюванням свого раціону, а також медикаментозно, але тільки під керівництвом фахівця.
Більш небезпечний стан, ніж дефіцит цього елемента, – його надлишок, оскільки це сигналізує про збої в роботі нирок. Далі ситуація може посилюватися, що веде до більш серйозних наслідків, пов’язаних не тільки з нирками, але й із нервовою та кістковою системами. Часто проблеми виникають через значне споживання дієтичного фосфору. Щоб уникнути накопичення його в клітинах і тканинах, слід розбавити раціон продуктами з високим вмістом кальцію.

При поповненні «запасів» фосфору важливо враховувати не тільки його кількість у продукті, а й те, як ефективно елемент засвоюється. Слід запам’ятати, що фосфор із продуктів тваринного походження досягає мети краще – майже 70 % потрапляє в наш організм.
Їжа з найбільшим вмістом фосфору (починають перелік продукти з найвищим рівнем цього мінералу):
– риба (особливо морська) і морепродукти: лосось, сардини, камбала, тунець, чорна ікра, печінка тріски;
– м’ясні продукти: баранина, яловичина, куряча грудка, печінка теляти, нирки свинячі і баранячі;
– молоко і кисломолочні продукти: сир, сир, кефір. До всього, ці продукти одночасно містять достатню дозу кальцію. Слід зауважити, що доросла людина «бере» з молока набагато менше фосфору, а ось дитина – до 90 % своєї норми;
– злакові рослини. Так, 100 г квасолі, зеленого горошку, пшеничних висівок, насіння кунжуту містять добову норму елемента;
– горіхи і насіння: фундук, мигдаль, кеш’ю, волоський і кедровий горіхи, арахіс, насіння гарбуза і соняшника;
– зелень: шпинат, петрушку, цибулю, часник, селеру – сушені і свіжі;
– овочі: червона й кольорова капуста, буряк, кукурудза, морква. Їхнє щоденне достатнє вживання забезпечить організму до 0,8 г фосфору;
– ягоди і фрукти, особливо хурма, банани, виноград, малина, апельсини.

Чого не варто їсти
Якщо маєте фосфородефіцит, не варто вживати продукти, що не тільки перешкоджають засвоєнню елемента, а й виводять його з організму. Це гіркий перець, хрін, зелені овочі, авокадо, червоне м’ясо птиці, черешня, житній хліб. Ще одну небезпеку несе в собі алкоголь, що витравлює макроелемент із кісткової тканини.
Взаємодія з іншими речовинами
Елемент може активно перешкоджати засвоєнню інших елементів. Не рекомендують поєднувати із м’ясом, багатим на цинк, і сиром. Крім цього, фосфор ускладнює всмоктування магнію.
Варто звернути увагу на вітаміни A, D і F, які покращують всмоктування кальцію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x