Іваньківська ОТГ спрямовує потенціал на розвиток громади

Іваньківська ОТГ спрямовує потенціал на розвиток громади

Село Іваньки першими у Маньківському районі у жовтні 2017 року об’єднало 3 сільські ради, у складі яких 4 населених пункти: Іваньки, Тимошівка, Березівка та Крачківка. А вже з 1 січня 2018 року Іваньківська об’єднана територіальна громада, площею майже 100 квадратних кілометрів із населенням 4170 жителів, перейшла з державою на бюджетні відносини.

За півтора року свого незалежного існування Іваньківська ОТГ зробила чимало для комфорту своїх жителів, приділяючи особливу увагу підростаючому поколінню. Цьогоріч 15 дітей пільгових категорій побували на відпочинку на Прикарпатті в Івано-Франківській області. У Крачківській бібліотеці завідувачка Наталія Казанцева, вирішивши відірвати молодь від комп’ютера, організувала творчий гурток із квілінгу «Паперові чудеса», куди, окрім дітей, нерідко заходжають і бабусі, аби потішити онуків власноруч виготовленими унікальними прикрасами.

Іваньківська ОТГ спрямовує потенціал на розвиток громади

– Два роки тому дізналася з Інтернету про такий матеріал як фоаміран (в народі називають пластична замша) і вирішила залучити дітей до мистецтва виготовлення виробів своїми руками,– говорить завідувачка бібліотеки Наталія Казанцева. – Дітям дуже подобається. Ми придбали всі необхідні матеріали, пістолети для рідкого клею. Матеріали легко можна купити в крамниці у Маньківці. На гурток «Паперові чудеса» ходять і дівчатка, і хлопчики. Залюбки роблять прикраси та подарунки для мам.

У їдальні Іваньківської школи, де навчається 230 учнів, діти ласують свіжою випічкою «прямо з печі». Громада придбала для школи дві пекарські шафи та тістомісильну машину, і зараз пиріжки зі смачними яблуками сорту «Фуджі» від місцевого господарства користуються неабияким попитом. Для Крачківської школи, за парти якої восени сяде 62 учні, громада придбала електроплиту із духовкою, і тут також випікають пиріжки для дітей. До того ж, на території цієї школи є навіть свій фруктовий сад.

Іваньківська ОТГ спрямовує потенціал на розвиток громади

Голова Іваньківської об’єднаної територіальної громади Леся Поліщук розповіла про нововведення, яким громада вирішила підтримати випускників місцевих шкіл.

– Цьогоріч випускникам громади, дітям, які закінчили 9 чи 11 класів, і йдуть на навчання, ми всім відкрили банківські картки і перерахували на них по 1000 гривень. На наступний рік плануємо збільшити такі одноразові виплати, – ділиться Леся Поліщук.

Загалом, в обох школа зроблені ремонти, поміняні вікна, перекриті дахи, оновлені спортивні зали, причепурені коридори та класи, облаштовані пришкільні території. Навколо дитячих садочків та шкіл розкинулися розарії неймовірної краси.

Іваньківська ОТГ спрямовує потенціал на розвиток громади

Іваньківська школа визнана інноваційною школою: тут обладнаний сучасний лінгафонний кабінет, у класах мультимедійні дошки, для першачків облаштований клас для відпочинку з ліжечками. Попри це, Іваньківська школа нагадує мистецьку галерею в тропічному саду. Виконуюча обов’язки директора школи Вікторія Максимчук власноруч оздобила стіни Альма-Матер квітчатими панно, унікальними гіпсовими картинами, барельєфами. Беруть приклад з керівниці і учні школи, залюбки розмальовуючи стіни між сходами, складаючи враження, ніби перебуваєш у казковому палаці. До речі, одна з випускниць Іваньківської школи Лілія Бондаренко, навчаючись у ліцеї, своєю практичною роботою обрала створення панно на стіні рідної школи.

Дитячі садочки, їх у громаді три, також вражають чистотою та творчим підходом в оздоблені приміщень. Приміщення випромінюють любов та турботу, адже внутрішні ремонти працівники садочків роблять самотужки.

Поборовши стихійний ринок у центрі села Іваньків, громада облаштувала місце для відпочинку жителів. Зараз тут залюбки збирається молодь, є дитячий майданчик, проходять місцеві свята: День села, Івана Купала тощо.

Щосуботи з 19 до 20 години грає місцевий духовий оркестр, люди приходять послухати музику та потанцювати. Нерідко тут можна побачити і виступи місцевого народного аматорського фольклорного колективу «Іванчанка».

Крім цього, біля Іваньківського спиртового заводу, на мальовничому ставі розкинувся парк Олександрія з місточками, альтанками, з колись працюючим фонтаном та навіть із власною капличкою. За ініціативи директора підприємства Олександра Величка та завдяки самовідданій праці працівників заводу в громаді є гарне затишне місце для відпочинку.

Звичайно, і парк, і центральна площа Іваньків, і школи, і дитячі садочки, і клуби, і ФАП, і зупинки ще потребують чималих коштів, та голова громади Леся Поліщук розуміє, що не за один день Рим збудували. Тому громада зважено ставить пріоритети, ретельно вивчає кожну ситуацію, аби ефективно розподілити інфраструктурні надходження, кошти громади та допомогу підприємців у рамках соціальних угод, зокрема найбільших місцевих товаровиробників молочно-товарної ферми ТОВ «Дзензелівське» та фермерське господарство «Кролікофф».

До того ж, Іваньківська ОТГ може похизуватися 140 га води: 11 ставків – 4 в межах села і 7 ставків за межами, але наразі громада працює над тим, як збитковість переданих в оренду ставків перетворити на прибуток відповідно до чинного законодавства.

– Торік на інфраструктурну субвенцію ми перекрили металочерепицею дах адмінбудівлі у селі Тимошівка, поставили вікна і двоє дверей. Зробили капремонт частини вулиць та провели вуличне освітлення. Створили комунальне підприємство, куди купили трактор «Беларус», причіп до нього, косарку, відвал для снігу, сипучі матеріали для посипання вулиць,– перераховує досягнення громади Леся Поліщук. –Цьогоріч спільним рішенням всі інфраструктурні кошти спрямували лише на дороги, решту будемо робити своїми силами: школи, садочки, клуб, зупинки, запланували теплотрасу для школи. Відповідно до графіку, після навчання працівників, відбудеться відкриття ЦНАПу. Ми виконали всі вимоги, скоро завезуть меблі, оргтехніку, встановлять програмне забезпечення. Вже передбачені кошти на облаштування кабінету поліцейського громади, ми дуже зацікавленні у цьому.

Піклується громада і про учасників війни на сході країни. Громада вже підшукала двоповерхову будівлю колишнього дитячого садка, яка, після реконструкції, перетвориться на житлове приміщення для сімей АТОвців. Наразі реконструкція цієї будівлі потребує чималих коштів. У багатьох сільських приміщеннях можна побачити куточки зі світлинами воїнів-земляків, а на вході Іваньківської школи розташована меморіальна дошка загиблому під Дебальцевим односельцю Ігорю Щербині, іменем якого, до речі, названа і центральна вулиця села.

Іваньківська ОТГ спрямовує потенціал на розвиток громади

Аби жителі Іваньківської об’єднаної територіальної громади знали, що відбувається у рідному краї, ОТГ випускає аполітичний інформаційний вісник, зареєстрована як додаток до газети «Сміла вечірня».

– Кожна родина отримує наш інформаційний вісник, адже інформацію треба людям доводити. Дуже дієво, коли люди знають, що робиться в громаді,–зазначає голова Іваньківської ОТГ Леся Поліщук.

Відтак, громада продовжує втілювати ідеї, реалізовувати проекти, підтримувати учасників АТО, допомагати діткам пільгових категорій та робити все можливе для добробуту жителів та позитивних вражень гостей.

Чим сьогодні живе Іваньківська об’єднана територіальна громада журналісти дізналися під час прес-туру організованому Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Ольга Квятковська

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x