Маркування пластику: що нам треба знати

Маркування пластику: що нам треба знати

Коли ми починаємо сортувати сміття, звісно ж, хотілося б вірити, що весь пластик відправляється на переробку. Але це зовсім не так. Яке пластикове пакування має шанс на друге життя, а яке ні – можна дізнатися з маркування. Воно ж свідчить про те, наскільки шкідливим для здоров›я може бути пакування – треба лише знати, яку інформацію несуть ці позначки.

Нараховують близько 150 видів пластмаси. Для одержання певних властивостей до їхнього складу вводять до 20 різних добавок, більшість із яких токсичні. Типи пластику і коди для них визначені Спілкою пластикової промисловості (SPI). Коди SPI застосовують для позначення типу пакувального матеріалу. Така практика є обов\’язковою в багатьох країнах. Для ефективного сортування і переробки корисно знати про 7 основних типів пластику, що застосовують для упаковування товарів.

1 – поліетилен терефталат, PET або ПЕТ
Цей вид пластику з\’явився у 1978 році і відразу захопив весь ринок півтора- та дволітрових пляшок для прохолодних напоїв.
Донедавна його вважали одним із найбезпечніших типів пластику. Проте дослідження вчених Європи та США довели, що він шкідливий. Під дією високої температури та сонячного проміння пластик починає випаровуватися. Він розчиняється у продукті, насичуючи його шкідливими речовинами, однією з яких є бісфенол А (BPA), що виділяється з пластику при багаторазовому використанні або частому митті такої тари. BPA спричиняє розвиток раку грудей, серцеві захворювання, діабет, захворювання печінки й порушення репродуктивної функції.
Цей пластик переробляється; біла ПЕТ-пляшка – лише у Запорізькій області.

2 – поліетилен високої щільності, PEHD (HDPE)
У нас його ще називають ПНТ (поліетилен низького тиску). Використовують для виготовлення пляшок та пакетів для молочних продуктів, косметичних засобів (шампуні), одноразового посуду, контейнерів для їжі, іграшок, різних ковпачків та кришок для пляшок і флаконів, міцних господарських сумок, фасувальних пакетів і ящиків. У побуті поширений у вигляді «плівки», що добре розтягується, – пакування палет із напоями, обгортка до побутової техніки, тонка самоклейна харчова плівка.
Пакування з такого типу пластику стійке до масел, кислот, лугів та інших агресивних речовин. HDPE-тара має достатньо високий температурний діапазон експлуатації – від –80° С до +110° С.
HDPE-вироби безпечні для здоров\’я людини, і наразі жодних зауважень з боку науковців немає.
Цей пластик переробляється.
Підготовка до сортування. HDPE-контейнери (з-під їстівних продуктів). Ці білі пляшечки дуже нагадують РЕТ-пляшку білого кольору. Але насправді вони зовсім різні. Як відрізнити? Подивіться на денце, де зазначений код переробки у трикутничку. HDPE має у трикутничку позначку 2, а РЕТ – позначку 1. HDPE має косу смужку на денці, а РЕТ – круглу ямку.

3 – полівінілхлорид, PVC або ПВХ
Його застосовують із 1927 року – для виготовлення лінолеуму, віконних профілів, меблів, упаковування побутової техніки, штучної шкіри, плівки для натяжних стель, труб, ізоляції дротів та кабелів, обгорток для сиру та м\’яса, пляшок для рослинних олій, а також дитячих іграшок.
Канцерогени, що містить цей матеріал, можуть проникати в їжу. Це найбільш отруйний та найбільш небезпечний для здоров’я вид пластмас. При спалюванні полівінілхлориду утворюються високотоксичні хлорорганічні сполуки, а після десяти років служби вироби з ПВХ починають самостійно виділяти токсичні сполуки. Цей пластик не переробляється.

4 – поліетилен низької щільності, PELD (LDPE)
Його ще називають ПВТ (поліетилен високого тиску). З нього виготовляють різні пакувальні матеріали, пакети для супермаркетів, CD- та DVD-диски. До 60-х років повністю замінив целофан. Маркування LDPE можна знайти на великих поліетиленових кульках (пакетах), на пакуваннях від памперсів чи підкладок тощо. Від поліетилену високого тиску відрізняється тим, що погано розтягується і при натягуванні рветься. Станом на весну 2017 року пункти прийому вторсировини його не приймають. Цей пластик переробляється.

5 – поліпропілен, PP або ПП
З нього виготовляють відра, посуд для гарячих страв, одноразові шприци, мішки для цукру, контейнери для заморожування продуктів, кришки для пляшок, диски, пляшки для кетчупів, ємності для йогуртів, труби, бампери. Цей пластик переробляється. Підготовка до сортування. Поліпропіленові пакунки з-під круп, макаронів, печива, цукерок, сухих сніданків тощо. Або так званий «шуршик». «Шуршик» лускає, якщо спробувати такий пакунок розтягнути (на відміну від поліетиленових пакетів, які тягнуться). Складайте їх в окремий «пакет із пакетами».

6 – полістирол, PS або ПС
З нього виготовляють одноразовий посуд, контейнери для їжі, ємності для йогуртів, дитячі іграшки, теплоізоляційні плити, декоративну плитку для стелі, пакувальні таці для продуктів у супермаркетах, фасувальні коробки для яєць. Цей пластик переробляється. Підготовка до сортування. Зазвичай це ємності з-під сметани та йогуртів. Дивіться уважніше на денце, деякі такі ємності виготовлені з поліпропілену (РР-6).

7 – інше, або оther
В цю групу входять інші види пластмас, найчастіше – багатошарові пакунки або пакунки із суміші кількох видів пластику. Загалом не переробляється.

9 – акрилонітрил бутадієн стиролу, ABS
Корпуси моніторів і телевізорів, кавоварки, стільникові телефони, більшість комп\’ютерного пластику.

11 – матеріали з пластику і алюмінію
Антистатичні пакети (ESD bags).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x