Прості способи швидко заспокоїтися

Прості способи швидко заспокоїтися

Для того, щоб привести в норму свій психічний стан, потрібно добре відпочити, подивитися хороше кіно чи просто прогулятися на природі. Ці засоби ні для кого не є секретом і вони справді чудово діють, але для них потрібен час. Інколи ж заспокоїтися потрібно швидко. Тут на допомогу прийдуть нехитрі прийоми, що здавна застосовують у психології.

Спочатку помасажуйте долоні: легенько понатискайте на м’язи – так ви відволічете увагу мозку від емоцій на відчуття тіла. Це можна робити де завгодно: за робочим столом, на нараді чи вдома.
Заплющте очі. Це перекриє канал безперебійного доступу інформації в мозок і змусить його зосередитися на внутрішніх переживаннях. Намагайтеся перебувати з заплющеними очима 9 годин на добу – не обов’язково спати, просто полежте і розслабтеся.

Сконцентруйтеся на тому, як ви дихаєте. Не обов’язково робити це дуже повільно. Головний секрет у тому, щоб просто стежити, як повітря входить у ніс, проходити через трахею, потрапляє в легені і виходить назад. Уже через півхвилини ви зможете відчути полегшення. Коли трішки заспокоїтеся, почніть злегка затримувати дихання на 3–4 секунди. Зробити це потрібно приблизно 20–30 разів. Видих має тривати щонайдовше – для цього набирайте побільше повітря.

Зробіть 5-секундний вдих і такий самий видих. Уявіть, що у вас у руці паличка для надування бульбашок і дміть в уявне кільце (обережно, щоб булька не лопнула). Складіть губи в «дудочку» і рівномірно та впевнено видихайте. Така вправа допомагає відновити ритм дихання і нервовий тонус.

Проста вправа, що допомагає позбутися хвилювання: вдихніть, порахуйте до 5 – і видихніть, також рахуючи до 5. Видих має бути гучним, як зітхання полегшення. Ви відчуєте, що ваш стан поліпшується.

Дихання – це не єдиний спосіб самоконтролю для схвильованої людини. Найпростіше, що ви можете зробити, щоб дати вихід енергії, – напружити і розслабити мускулатуру ніг і рук. Якщо сильно роздратовані, спробуйте стиснути кулаки. Тільки робити це потрібно з усієї сили. Якщо є можливість і час, «викинути» злість із тіла допоможуть удари. Не обов’язково грюкати кулаком об стіл чи стіну. Можна побити подушку чи скручену у валик ковдру.

Охопіть себе руками і міцно стисніть. Мета цієї вправи – відновити відчуття свого тіла. Помічали, коли під час стресу здається, що не відчуваєте землі під ногами? Нагадуючи тілу про його положення у просторі, ви даєте вестибулярному апарату сигнал: усе в порядку, можна розслабитися. Також можна просто впертися в стіну руками і надавити усім тілом 5–10 секунд. Ця вправа допомагає позбутися напруги і, як і попередня, повертає відчуття свого тіла. Коли ви переносите вагу свого тіла на тверду непорушну поверхню і відчуваєте силу гравітації, нервова система відновлює контроль над тілом.

Якщо маєте можливість, ляжте на живіт, простягніть руки перед собою і зафіксуйте це положення. Витягніть і ноги. Затримайтеся у позі на 10 секунд. Це чудова вправа на випадок відчуття неспокою, тривоги чи збудження.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x