Погода капризує, а Черкащина жнивує

Погода капризує, а Черкащина жнивує

Днями в області зібрали перший мільйон збіжжя. Показники врожайності радують аграріїв і дають змогу відчувати гордість за свою роботу і її результати, адже досягати їх було непросто. Погода щороку дивує навіть найдосвідченіших хліборобів. Дивною і незвичною була вона й теперішнього літа. Та найважливішим є інше: нині жниварі намагаються якомога швидше закінчити свою роботу, адже, як передбачають синоптики, кінець літа може здивувати вітрами і дощами.

Нинішнє літо сповнене контрастів. Спочатку воно порадувало, потім налякало черкащан спекою і відсутністю дощів, а в середині липня повіяло осінньою прохолодою.

– Спекотну погоду в області, коли денні максимуми становили +30..+32º, організував субтропічний антициклон. Проте вже днями прохолодне арктичне повітря з акваторії Карського моря, температура води в якому зараз лише 5–9° (а біля узбережжя Нової Землі ще нижча), остудить наш регіон, – зазначає начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За словами синоптика, уже зараз настає пік похолодання: вночі – +10..+15º, вдень – лише +17..+22º. Така ситуація у кінці липня на Черкащині буває 1 раз на 10 років. За останні 70 років ультраполярні вторгнення в останній декаді липня траплялися 7 разів. А найінтенсивніший заток арктичного повітря спостерігався у 1976 році, коли максимальна температура повітря 30 липня досягла лише +17,9°.

Нестача опадів упродовж літа спровокувала та надовго утримала ґрунтову засуху в кількох районах області. Суха і спекотна погода сформувала найвищий (5-й) клас пожежної небезпеки в екосистемах Черкащини. Водночас гідрологічний пост Велика Яблунівка з 22 липня фіксує найнижчі за останні 60 років спостережень рівні води у річці Тясмин – 148–146 см.

Попри таку дещо непередбачувану погодну ситуацію аграрії не припиняють своєї роботи, адже саме зараз у розпалі жнива. За словами т. в. о. очільника області Тараса Висоцького, Черкащина, як і раніше, утримує лідерські позиції за врожайністю:
– Завдяки злагодженій роботі аграріїв та сприятливим погодним умовам маємо перші гарні результати цьогорічної жнивної кампанії. Сільгосптоваровиробники області обмолотили вже 195 тисяч гектарів ранніх зернових та зернобобових культур. Середній показник врожайності значно вищий за торішній. Він становить 53,1 ц/га, минулоріч – 44,3 ц/га. Найвища ж урожайність – у господарствах Кам’янщини (56,6 ц/га), Канівщини (55,9 ц/га) та Чорнобаївщини (55,1 ц/га).

Нині збиральна кампанія ранніх культур – на завершальному етапі. Так, озимої пшениці намолотили 824 тис. тонн при середній врожайності 56 ц/га, озимого ячменю – 82 тис. тонн із середньою врожайністю 51,8 ц/га, жита – 3,4 тис. тонн, середня врожайність – 33,9 ц/га, а також 17 тис. тонн гороху (29,2 ц/га), 4,2 тис. тонн ярої пшениці (48,4 ц/га), 105 тис. тонн ярого ячменю (43,3 ц/га).
Окрім того, зібрали озимого ріпаку з площі 42,5 тис. га, намолотили 134 тис. тонн із середньою врожайністю 31,5 ц/га та ярого ріпаку – 1,7 тис. тонн із середньою врожайністю 24,1 ц/га. Нині вже підготували ґрунт під посів озимих культур на площі 10 тис. га. Зроблено вже немало, але аграрії поспішають, адже їм потрібно встигнути до кінця літа зробити дуже багато.

За прогнозами синоптиків, після «вересневої прохолоди» з кінця липня в Україні розпочнеться підвищення температури, що триватиме більшу частину серпня. Тільки в третю декаду останнього місяця очікується різке похолодання.
Про це під час прес-конференції повідомила доктор фізико-математичних наук науково-дослідного гідрометеорологічного інституту ДСНС України Вазіра Мартазінова.
– В кінці липня очікується підвищення температури. Дуже напруженим буде серпень. У серпні буде більше днів сухих, і температура повітря в окремі дні сягатиме 30 градусів і вище, – сказала Вазіра Мартазінова.
За її словами, після 20 серпня в Україні спостерігатиметься різке зниження температури повітря, і лише у вересні стане тепліше. Ці процеси будуть однакові як для півночі, так і для півдня країни.
При цьому у вересні температура повітря в деякі дні сягатиме 24–26 градусів, але буде нестійкою. А до кінця місяця знову різко похолоднішає – аж до заморозків.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x