Вірусні гепатити: симптоми, шляхи передачі та як лікувати

Вірусні гепатити: симптоми, шляхи передачі та як лікувати

Вірусний гепатит − запальний процес тканин печінки, що викликаний вірусами. Сьогодні відома велика кількість таких організмів, що спроможні викликати вірусний гепатит. Найбільш відомі – гепатит А, В, С, D, E, F, G та TTV. Близько 170 млн людей страждає на гепатит С і близько 350−400 млн хворіє на вірусний гепатит В. Вони є основною причиною виникнення цирозу та раку печінки, від яких щорічно помирає близько 1,5 млн людей.

Гепатит А − це хвороба печінки, що може мати як легку, так і тяжку форму. Вірус гепатиту А (HAV) передається при вживанні брудних продуктів і забрудненої води або при прямому контакті з інфікованою людиною. Ризик такого інфікування пов\’язаний із відсутністю безпечної питної води, поганою санітарією і гігієною (наприклад, брудні руки). Епідемії можуть мати вибуховий характер і завдавати значних економічних збитків. Майже всі люди повністю одужують від гепатиту А з розвитком пожиттєвого імунітету. Ця хвороба не має хронічної форми. Однак незначний відсоток людей, інфікованих вірусом гепатиту А, може померти від блискавичної форми недуги. Інкубаційний період становить зазвичай 14−28 днів.

У клінічній картині захворювання зазначають: підвищення температури тіла, загальна слабкість, в\’ялість, зниження апетиту, діарея, нудота, блювання, важкість в животі, потемнішання кольору сечі та жовтяниця (але наявні також і безжовтяничні форми). Не в усіх інфікованих людей проявляються всі ці симптоми. Лікування гепатиту А зазвичай симптоматичне. Для профілактики цієї хвороби існує безпечна та ефективна вакцина.

Гепатит В є вірусною інфекцією, що вражає печінку та має гостру і хронічну форми. Це захворювання є серйозним фактором професійного ризику для працівників медичної сфери. Вірус гепатиту В передається в результаті контакту з кров\’ю чи іншими біологічними рідинами інфікованої людини (при пологах від матері до дитини; при повторному використовуванні шприців та голок, нестерильного медичного інструментарію, татуюванні тощо; статевих контактах, особливо серед чоловіків, які мають секс із чоловіками, працівників секс-індустрії, людей, які мають хаотичні незахищені статеві контакти). Інкубаційний період становить у середньому 75 днів, але має змогу варіювати від 30 до 180 діб.

Клініка захворювання: більшість людей не помічають жодних симптомів під час гострої стадії інфекції, однак у декого хвороба має гостру форму із симптомами, що продовжуються декілька тижнів або й місяців: жовтяниця очей та шкіри, темна сеча, загальна слабкість, підвищена втомлюваність, ломота та біль у суглобах, нудота, дискомфорт та біль у животі.

Від гострого гепатиту В специфічного лікування немає, тому лікувальний процес спрямований на симптоматичне лікування, дотримання раціонального харчування. Хронічний гепатит В лікують за допомогою специфічних противірусних препаратів. Існує вакцинація проти гепатиту В.

Гепатит С − хвороба печінки, викликана вірусом гепатиту С, може мати гостру та хронічну форму. Вірус передається з кров\’ю. Інфікування може статися при вживанні ін\’єкційних наркотиків, наданні медичної допомоги при переливанні неперевіреної крові та її продуктів, проведенні медичних та косметологічних маніпуляцій нестерильним інструментарієм. ВГС передається також статевим шляхом і від матері до дитини, однак ці види передачі є рідкісними. Інкубаційний період складає від 2 тижнів до 6 місяців.

Близько 80 % усіх пацієнтів не мають жодних симптомів. В осіб із гострим гепатитом спостерігають появу високої температури, підвищену втомлюваність, зниження апетиту, нудоту, блювання, дискомфорт у животі, біль у суглобах, жовтяницю склер та шкіри. Лікування від хронічного гепатиту С існує і щорічно модернізується, що дає змогу досягти максимального ефекту. За допомогою сучасних противірусних препаратів можна вилікувати понад 95 % людей із ВГС і так знизити ризик розвитку цирозу та гепатокарциноми. Але доступ до діагностики і лікування все ще залишається низьким у більшості країн світу. На теперішній час вакцини від гепатиту С не існує.

Гепатит Е − хвороба, викликана вірусом гепатиту Е. Щорічно фіксують близько 20 млн випадків інфікування ВГЕ. За оцінками ВОЗ, у 2016 році гепатит Е став причиною близько 44 тис. летальних випадків. Передача вірусу відбувається фекально-оральним шляхом, найчастіше через контаміновану воду. Інкубаційний період складає від 2 до 10 тижнів. Гепатит Е має типові ознаки та симптоми, характерні вірусному гепатиту. Зазвичай інфекція самовиліковується, проходить за 2−6 тижнів і не потребує особливого лікування. У деяких випадках гострий гепатит Е може мати тяжку форму й призводити до ризику смерті.

У Черкаській області на базі Черкаської міської інфекційної лікарні функціонує гепатологічний кабінет, що веде реєстр хворих, які мають вірусний гепатит В і С, займається призначенням лікування пацієнтам за кошти державного бюджету та здійснює на­гляд за такими пацієнтами. Станом на 1 червня 2019 року в реєстрі хворих перебуває 499 осіб, що мають гепатит В, та 1 798 осіб, що мають гепатит С, а також 50 осіб, які мають гепатит В+С. У 2019 році гепаталогічний кабінет отримав 58 курсів противірусного лікування за бюджетний кошт та 24 курси гуманітарної допомоги для лікування гепатиту С. Також отримали 224 таблетки препарату Зефікс для лікування гепатиту В. На лікарських консиліумах оглянули і призначили лікування 82 хворим. Також найближчим часом очікують на курси лікування пацієнти, які мають хронічний гепатит С у кількості: 67 курсів препарату Ледвір та 61 курс препарату Майхеп ALL.

Гепаталогічний кабінет працює щоденно, крім вихідних та святкових днів, з 8:00 до 16:00, за адресою: м. Черкаси, вул. Самійла Кішки 210/1.

Б. Тищук, лікар-інфекціоніст КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x