Цьогоріч очікуємо на рекордний врожай головної олійної культури України

Соняшник – основна олійна культура України, продуктивність якої в значній мірі визначають погодні умови, ґрунти, спосіб обробітку та попередники.
Раннє накопичення тепла, швидке прогрівання ґрунту дозволило аграріям області розпочати сівбу соняшника в ранні строки.
Площа, засіяна цього року цією культурою, для нашої області є рекордною – 204,1 тис. га.

Погодні умови початку вегетаційного періоду культури, зазначає начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, були сприятливими для його росту та розвитку, що підтверджено спостереженнями наших агрометеорологів на тестових полях області. Проте, аномально тепла погода у червні, обумовила прискорений розвиток рослин та скорочення міжфазних періодів. А дефіцит опадів з початку вегетаційного періоду теж був не надто сприятливим для нього. Але завдяки високій вологості повітря в денні години, значних перепадів температури від дня до ночі, тривалих рясних рос, стан посівів не погіршився.
Динаміка урожайності соняшника з 1990 по 2018 роки показує значні його коливання. Розпочинаючи з 2000 року маємо чітку тенденцію до її збільшення. Це відбулося саме завдяки запровадженню нових технологій, використанню високопродуктивного насіння, своєчасному внесенню добрив і добавок.
Варто зазначити, що саме в останні роки спостерігалася найбільш висока врожайність, а роком рекордсменом є 2018, коли в середньому по області було зібрано 32 ц/га при загальнодержавному майже 23 ц/га. Найбільш низький за останні роки було зібрано в посушливому 2007 році – в середньому 15 ц/га.

Агрометеорологи Черкаського обласного гідрометцентру обрахували основні агрометеорологічні фактори і прогнозують високий середньообласний врожай соняшника – в межах 30 ц/га. При цьому провідні господарства області можуть збирати на круг понад 40 ц/га.
Валовий збір, з урахуванням засіяних площ – в межах 610 тис. тонн

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x