Сплата податку на нерухоме майно

Сплата податку на нерухоме майно

1. Повідомлення не прийшло – чи є зобов’язання сплатити податок? Податкове повідомлення – рішення надсилається за місцем податкової адреси фізичної особи (місцем реєстрації). Якщо платник змінив місце реєстрації та не повідомив про це ДФС, або не проживає за місцем реєстрації, або виїхав за кордон, він не отримає повідомлення – рішення. Який вихід: якщо ви – власник оподатковуваної нерухомості і не отримали до 1 липня податкового повідомлення – рішення, пропонуємо обов’язково звернутися з документами про право власності на майно та документами, що посвідчують особу до ДФС за місцем реєстрації (проживання). Звертаємо увагу, за нормами Податкового кодексу України ДФС має право провести перевірку та визначити суму податку і за попередні 1095 днів. Водночас, якщо ДФС вчасно не надіслала (не вручила) податкове/податкові повідомлення-рішення, штрафні санкції до платника не застосовуються (пп 266.10.2 п. 266.10 ст. 266 ПКУ).

2. Прийшло повідомлення, а власник нерухомості вважає, що він не є платником – які його дії? Якщо платник отримав податкове повідомлення – рішення, це означає, що ДФС має інформацію про наявність в його володінні оподатковуваної нерухомості. Втім якщо цей об’єкт не належить платникові (відчужений, перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, спільній сумісній і поділений в натурі тощо) пропонуємо обов’язково звернутися з документами про право власності на майно та документами, що посвідчують особу та відповідною письмовою заявою до ДФС за місцем реєстрації (проживання). У разі виявлення розбіжностей між даними ДФС та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, ДФС проводить перерахунок суми податку попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

3. Квартира перебуває у власності подружжя – хто платитиме податок? Згідно норм Податкового кодексу України об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є в тому числі частка нерухомості (п.п. 266.2.1 п. 266.2 ст.266 Кодексу).
Згідно із п.п. 266.1.1, 266.1.2 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:
а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Прості приклади

Приклад 1. Подружжя спільно володіє квартирою у 75 кв. метрів. Виходячи з законодавчих норм та за відсутності інших об’єктів оподаткування, кожен з членів подружжя в двох випадках (залежно від оформлення майна) взагалі не платитиме податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – якщо така квартира перебуває у спільній частковій власності або у спільній сумісній власності і поділена між власниками в натурі. А у разі якщо квартира знаходиться у спільній сумісній власності подружжя, але не поділена в натурі, податок сплачуватиме один з членів подружжя-власників квартири, визначений за їх згодою, якщо інше не встановлено судом:
а) якщо квартира у 75 кв.м. перебуває у спільній частковій власності подружжя (½ + ½), то платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку. Оскільки частка у 37,5 кв.м., якою володіє кожен, менша за 60 кв.метрів, обидва користуються пільгою з податку;
б) якщо квартира перебуває у спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, то податок за 15 кв.м. (75 – 60 = 15) сплачує одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою;
в) якщо квартира перебуває у спільній сумісній власності подружжя і поділена між ними в натурі (½ + ½,), платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку – див. а).
Приклад 2. Подружжя спільно володіє квартирою у 75 кв. метрів та крім того, чоловікові належить ½ частина будинку, гараж, а дружина одноосібно володіє квартирою у 41 кв.метр та має у власності дачний будинок. В даному випадку якщо квартира, якою володіє подружжя перебуває у їхній спільній частковій власності або у спільній сумісній власності і поділена між власниками в натурі, то чоловік сплачуватиме податок за належні йому частину цієї квартири + ½ частину будинку + гараж (з урахуванням пільг з податку), а дружина – відповідно за частину спільної квартири + квартиру 41 кв.м. +дачний будинок (з урахуванням пільг).
А у разі якщо спільна квартира знаходиться у спільній сумісній власності подружжя, але не поділена в натурі, податок сплачуватиме один з членів подружжя-власників квартири і саме він приєднає квартиру у 75 кв.м. до переліку майна, за яке слід сплатити податок.

Як співвласникам нерухомості повідомити, хто саме сплачуватиме податок? – співвласники житлової нерухомості, яка перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити ДФС про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x